Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Má štát právo na plošný prístup k našej šifrovanej komunikácii?

.martin Hodás .spoločnosť

Európsky súd pre ľudské práva minulý týždeň vyniesol mimoriadne dôležitý rozsudok týkajúci sa súkromia elektronickej komunikácie Európanov.

Má štát právo na plošný prístup k našej šifrovanej komunikácii? SITA/Martin Medňanský

moderné technológie priniesli inovácie aj do oblasti súkromnej komunikácie. V praxi to znamená, že četovacie aplikácie – WhatsApp, Viber, Messenger, Telegram a iné – v ostatných desiatich rokoch začali klásť veľký dôraz na to, akými dátami o používateľoch disponujú a kto má technický prístup k ich komunikácii.

Hlavnou a najdôležitejšou inováciou bola postupná implementácia takzvaného end-to-end šifrovania naprieč populárnymi četovacími aplikáciami. V skratke zhrnuté: ku komunikácii majú prístup cez svoje zariadenia len prijímateľ a odosielateľ správy. Hneď ako správa opustí jedno zariadenie, prenáša sa v zašifrovanej podobe a prečítať ju nedokáže ani spoločnosť, cez ktorej servery prechádza.

Avšak zabezpečená šifrovaná komunikácia má i svoje úskalia. Zneužívajú ju zločinci, ktorí chcú svoje aktivity skryť pred okolitým svetom. Preto sa zodpovedajúce úrady a vlády po celom svete už roky pohrávajú s myšlienkou, ako v prípade potreby získať k takejto komunikácii prístup.

apple na strane súkromia

Mediálne najznámejší prípad v technologickom svete sa týkal páru masových vrahov, ktorí koncom roka 2015 v americkom San Bernardine zastrelili 14 osôb a ďalšie dve desiatky zranili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite