Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Hodges o rozhodovaní prezidenta Zelenského

.marína Gálisová .spoločnosť .osobnosti

Odvolanie generála Zalužného prezidentom Zelenským budí otázky, či bol populárny veliteľ stiahnutý z politických dôvodov. Ako to zasiahne spoluprácu medzi civilným a vojenským vedením Ukrajiny a jej ďalší osud? A čo si o tom myslí generál Ben Hodges?

Generál Hodges o rozhodovaní prezidenta Zelenského VALENTYNA POLIŠčUK/GLOBAL IMAGES UKRAINE/GETTY IMAGES 24. august 2023 Kyjev, Ukrajina: Prezident Zelenskyj a generál Zalužnyj sa zdravia počas osláv 32. výročia nezávislosti Ukrajiny.

o odvolaní generála Zalužného sa hovorilo niekoľko mesiacov, aj v súvislosti s nesplnenými očakávaniami tejto etapy ukrajinskej protiofenzívy, ale aj v chúlostivejšom kontexte politických a osobných vzťahov. Nie je tajomstvom, že generál Zalužnyj prišiel s prezidentom Zelenským viackrát do sporov. Tie známejšie sa týkali napríklad vyjadrení o protiofenzíve a stave na bojiskách, keď Zalužnyj použil výraz „patová situácia“, ktorý znel prezidentovi Zelenskému príliš pesimisticky. Ale nie je to nič nevídané. 

Civilné a vojenské vedenie musí spolupracovať a nie vždy to ide jednoducho. Ako sa vyjadril pre .týždeň Alexander Duleba zo SFPA, generál Zalužnyj je vo všeobecnosti menej ochotný obetovať vojakov v bojoch, ktoré nepokladá za strategicky významné, kým Zelenskyj v nich bol skôr odhodlaný držať územia aj pri vysokých stratách. Tu sa dá čakať, že generál Oleksandr Syrskyj, menovaný namiesto Zalužného, bude častejšie v súlade so Zelenským. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite