Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jaroslav Spišiak: Vojna policajtov alebo sami proti všetkým

.jaroslav Spišiak .spoločnosť .téma

Bol som zvedavý na filmové spracovanie knihy Vojna policajtov. Jej základ totiž tvoria skutočné udalosti a sú reálnym obrazom doby. Presne tak si to z divokých 90. rokov pamätám. Spomienky nemiznú, obzvlášť dnes, keď som späť vo verejnom živote a z prvého radu sledujem demoláciu posledných náznakov toho, že Slovensko je právnym štátom.

Jaroslav Spišiak: Vojna policajtov alebo sami proti všetkým PRESSFOTO CINEMART Alexander Bárta ako policajný vyšetrovateľ kapitán Miki Miko v prostredí východoslovenského podsvetia vo Vojne policajtov. Film nakrútil Rudo Biermann podľa predlohy Arpáda Šoltésza.

vojna policajtov by sa mohla volať aj Sám proti všetkým. Sám proti všetkým by mohlo byť špeciálnou hodnosťou popri poručíkoch, kapitánoch či plukovníkoch. Lebo vždy, keď sa k moci dostáva mafia či jej priatelia, na opačnom konci stojí zopár policajtov s touto hodnosťou. Policajti, ktorí sa nenechali uplatiť, ktorí neprešli na druhú stranu, ktorí sa rozhodli bojovať proti systému aj s vedomím, že ich raz zomelie.

tri skupiny a dve zložky

Aby sme pochopili 90. roky a súčasnosť, teda to, čo spája dve doby oddelené  medzerou 30 rokov, uvediem základné vzorce, ktoré platili vtedy, platia dnes a platiť budú navždy.

V špeciálnych policajných útvaroch, určených pre boj s organizovanou kriminalitou, sú tri skupiny policajtov. Prvá je tvorená ľuďmi ochotnými bojovať presne proti najnebezpečnejšej forme kriminality vrátane jej najvyšších štruktúr, siahajúcich až do riadenia štátu. Druhá stojí na opačnom brehu – chráni tých, proti ktorým majú bojovať. Tretia je najväčšia. Nebojuje za nič, len všeobecne plní úlohy. Jej členovia robia len toľko, aby sa nepovedalo, že nerobia nič. Nikdy nejdú do rizika, nikdy nevyjdú z ulity komfortu a dokážu sa prispôsobiť každému vedeniu, nech má akékoľvek požiadavky. 

Medzi prvou a druhou skupinou prebieha permanentný boj, tretia sa vezie. Tento boj sa prejaví na verejnosti vtedy, keď prvá skupina získava prevahu a druhej nestačia sily, takže musia zasiahnuť aj tí, ktorých chráni. Nastupujú inšpekcia, spravodajské služby, mediálne diskreditovanie a postupné eliminovanie prvej skupiny. Toto sa deje vždy, keď vládnuca garnitúra poskytne boju proti organizovanej kriminalite legislatívnu, inštitucionálnu, logistickú a materiálno-technickú podporu. Vtedy poctiví policajti začínajú dosahovať výsledky a reakciou na to je takzvaná vojna v polícii. Naopak, počas vlád, ktoré nepreferujú boj proti organizovanej kriminalite, sa policajné vojny nedostanú na verejnosť, činnosť poctivých policajtov je eliminovaná v zárodku účinnou personálnou politikou a prijímaním legislatívy, ktorá bráni efektívnemu boju.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite