Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roger Waters, ľavica, antisemiti, alibizmus

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Zdá sa, že samozvaný protiizraelský aktivizmus sa Rogerovi Watersovi prestáva vyplácať. Hoci, priznajme si, dosť dlho mu to s ním – najmä v istých kruhoch – vychádzalo, a dá sa očakávať, že niekde tomu tak bude aj naďalej. A je tu ešte viac nemilých súvislostí.

Roger Waters, ľavica, antisemiti, alibizmus   SITA/AP Photo/Chris Pizzello Roger Waters počas koncertu v Los Angeles, 27. 9. 2022

v posledných týždňoch prebleskla v médiách správa, že nemecká nahrávacia a vydavateľská spoločnosť BMG ukončuje s Rogerom Watersom zmluvu. Ako dôvod sa zväčša uvádzajú jeho antisemitské, resp. protiizraelské postoje. Watersovo správanie nepochybne prekročilo hranicu znesiteľnosti a ospravedlniteľnosti, a je právom odsudzované. A predsa sa tu nemôžem zbaviť akejsi pachute; pocitu, že sa tu čosi nedopovedalo a nedopovie; podozrenia, že dištancovanie sa od Watersovej osoby by mohlo byť pre niekoho aj alibisticky pohodlné.

Roger Waters je smutný prípad. Vlastne je ho v istých ohľadoch škoda. Bol to talentovaný chlap, schopný na sebe aj tvrdo pracovať. Aspoň v čase, keď ešte jeho hlavný biznis bolo hrať rock and roll. Nie, že by už vtedy netrpel zmätenými predstavami; tie boli vždy až príliš viditeľné a počuteľné. Nie, že by nebol neznášanlivý egomaniak. Cez to všetko sa však dalo ľahšie preniesť, ba aj podprahové posolstvá niektorých jeho vyjadrení sa dali ľahšie ignorovať, kým ho bolo možné vnímať v prvom rade ako muzikanta a až potom ideológa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite