Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Španielov pobúril plagát s Ježišom. Je podľa nich znevažujúci, rúhačský a zženštilý

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Ak chcete zaujať, buďte kontroverzní. Takto označovaný je najnovšie aj Salustiano García. Jeho plagát k oslavám Veľkej noci v španielskej Seville vyvolal vlnu negatívnych reakcií. Čo sa ľuďom nepáči na modernom vyobrazení Ježiša?

Španielov pobúril plagát s Ježišom. Je podľa nich znevažujúci, rúhačský a zženštilý SITA/Consejo de Hermandades de Sevilla via AP

salustiano García sa pri tvorbe plagátu inšpiroval zmŕtvychvstaním Ježiša. Na prvý pohľad na ňom nie je nič nezvyčajné. Ide o jednoduchý plagát, na ktorom je Ježiš. Ľudí pobúrilo, že je sporoodetý, zakrytý len látkou uviazanou okolo bedier. Iným chýbalo utrpenie na jeho tvári a ďalším sa nepozdávali jeho črty – tie označili za zženštilé, dokonca sa objavili podozrenia, či nemá na tvári mejkap.

Je pravda, že jeho črty tváre sú mäkšie a vyzerá mlado, no viaceré klasické črty, ktoré sa pri vyobrazení Krista používajú, sú zachované. Pre mnohých je však plagát odklonom od veľkonočnej sevillskej tradície. Vznikla dokonca aj internetová kampaň požadujúca stiahnutie plagátu. Podpísalo ju viac ako 20-tisíc Španielov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite