Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Lenin už zase živý

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

21. januára sme si mohli pripomenúť okrúhle, totiž sté, no takmer zabudnuté výročie smrti V. I. Lenina. Zvláštny pocit: pamätám si z detstva oslavy Leninových nedožitých stých narodenín. Prečo však o tom dnes zase hovoriť?

Esej: Lenin už zase živý JURAITIS/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Marxizmus-leninizmus sa dokázal preniesť cez všetky porážky a kompromitácie, prežívať v čase a šíriť sa v priestore.

nenarozprávali a nenapočúvali sme sa už ako decká dosť vtipov na tému Lenin?  Rozprávky o tom, ako sa učil na samé jednotky, ako miloval deti; básničky o tom, ako urobil „raj na zemi“ (či prinajmenšom v Rusku)? A k tomu všetky tie „dialekticko-materialistické“ zaklínadlá o „večnom živote“ jeho a jeho „odkazu“?

premenlivá výzva

Nuž, háčik je v tom, že ten „odkaz“ sa zdá byť pozoruhodne živý – viac než sa mohlo niekomu príjemne mariť v nedávnej dobe eufórie z údajne globálneho víťazného ťaženia demokracie, voľného trhu a z údajného konca veľkých svetodejinných zápasov o veľké idey. 

Už tá viera v celosvetový konzumný „raj“ bola sama osebe podozrivá. A ako sa ukazuje, marxizmus-leninizmus je tu naďalej s nami, doma aj vo svete, v nových, adaptujúcich sa podobách. 

Niekedy sú to rôznym spôsobom zamaskované a v rôznej miere uvedomované rezíduá či fragmenty, inokedy explicitné tézy a programy. Niekedy môže ísť o výslovné nadväzovanie a odvolávanie sa (napríklad v prípade dnešného čínskeho režimu). Inokedy to môžu byť opakujúce sa, skoro by som povedal „archetypálne“ vzorce myslenia a správania u más aj u mocenských či intelektuálnych „elít“, ktoré sa aktivujú najmä v časoch veľkých kríz a ktorých súvislosť či nadväznosť na Marxovo a Leninovo (aj na Stalinovo či Maovo) dedičstvo môže zostávať skrytá, prípadne reflektovaná až druhotne a dodatočne.

Skrátka a dobre, ak by ešte dnes ležala Leninova múmia v Moskovskom mauzóleu, bolo by príhodné zavesiť nad vchod nadpis: „Správy o mojej smrti sú značne prehnané“. 

V každom prípade je jasné, že nevystačíme s vtipkovaním. Ani s väčšinou obvyklých klišé. Marxizmus-leninizmus sa vyznačoval „systémovou“, logickou prepojenosťou a zároveň ohromujúcou prispôsobivosťou a pružnosťou výkladu, aké žiadny liberalizmus, konzervativizmus, progresivizmus, tradicionalizmus či demokratický socializmus doposiaľ nedokázal reprodukovať. Ak sa nejaké „izmy“ v našej civilizačnej oblasti k tomuto priblížili, hoci len do istej miery, boli to fašizmus a nacizmus: ich vodcovia a ideológovia narábali so symbolmi, heslami, konceptmi či programovými tézami, ktoré mohli vyzerať ako zrkadlový obraz boľševizmu – a vedeli zručne narábať so strachom z boľševizmu obchádzajúceho Európu, za ktorej záchrancov sa vedeli rovnako zručne vyhlasovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite