Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sme chytali sovy

.marian Jaslovský .spoločnosť .reportáž

Ochranára Jána Dobšoviča môžete zachytiť pri rôznych aktivitách, ktoré sa týkajú vtákov: V rámci svojej cestovky organizuje birdwatchingové výlety, na YouTube nájdete jeho úspešné videá, ako identifikovať hlasy vtákov (jeho mnemotechnické pomôcky sú pôvabné), a živí sa chytaním vrabcov.

Ako sme chytali sovy boris németh Ján Dobšovič a Monika Lukovičová stavajú na Devínskom jazere jednu zo sietí na odchytávanie sov kvôli krúžkovaniu.

naozaj. V hypermarketoch. To je vlastne jeho hlavná práca. Tieto milé vtáčiky v obchodných domoch nie sú vítané a treba ich opatrne odchytiť a odviezť niekde do bezpečnej vzdialenosti, aby sa obratom nevrátili. No a my sme sa s ním na konci jesene vybrali odchytávať sovy.

jazero, v ktorom nie je voda 

Prečo ideme chytať sovy? Kvôli krúžkovaniu. Túto aktivitu Jano spája s činnosťou svojej birdwatchingovej skupiny. 

Odchyt prebieha na zaujímavom mieste – na Devínskom jazere, ktoré je zaujímavé, pretože to vlastne žiadne jazero nie je, teda nie je tam voda. Zato je to skvelá lokalita na tento účel: „Sú tu veľmi dobré lúčne biotopy, ktoré priťahujú množstvo dravcov, a tým pádom aj sov. Nedávno sme zistili prítomnosť u nás veľmi vzácnej a ohrozenej plamienky driemavej,“ hovorí Dobšovič. „Odchytili sme aj dve myšiarky ušaté.“

Monika Lukovičová a Ján Dobšovič.Boris némethMonika Lukovičová a Ján Dobšovič.

siete v tme 

Prvú pochybnosť Jano vysloví ešte predtým, ako s kolegyňou Monikou Lukovičovou postavia prvú sieť, neskôr pribudnú ešte dve. „Fúka viac, ako sme očakávali,“ hovorí. „Sieť sa bude hýbať, a tým pádom môže byť nápadnejšia.“ Rozhodneme sa, že nám je to jedno, lebo cesta je cieľ, a že nás čaká zaujímavý večer. A Boris už robí svoj fotografický odchyt: stavbu siete v posledných lúčoch slnka. Sieť je špeciálna, na dravcov.

Visí pomerne voľne a sova, ak by priletela, sa zamotá a spadne do kapsy. Odtiaľ ju naši vtáčkari vyberú, nevšímajúc si ďobance a škrabance, pripevnia jej na nohu krúžok, odvážia, odmerajú, zaregistrujú a pustia. Aby sa sovy trochu obalamutili, pri jednej sieti je reproduktor s výstražným hlasom drozda ako potenciálnej koristi a pri dvoch nahrávky sovy: sovy sú totiž zvedavé. Pri jednej sieti je aj figurína výra. 

Sieť na odchytávanie sov.boris némethSieť na odchytávanie sov.

kde zimujú nížinné sovy 

Akcia je rozdelená na turnusy po hodinách a maximálne desiatich ľuďoch. Prebieha to tak, že po obhliadke sietí sa zhromaždíme pri autách a tam Jano rozpráva zaujímavosti o sovách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite