Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O slobode a moci

.peter Zajac .spoločnosť .politika

„Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnutie,“ povedal Robert Fico o rušení špeciálnej prokuratúry. Trojzáprahu Fico – Pellegrini – Danko trvalo len niečo vyše troch mesiacov, kým nám povedali všetko, čo o nich máme vedieť.

O slobode a moci MARTIN BAUMANN/TASR 16. október 2023, Bratislava: Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko po podpísaní koaličnej dohody.

fico s Pellegrinim a Dankom chápu politiku čisto mocensky. Všetky krajiny Európskej únie s výnimkou Slovenska a Maďarska spoločne odsúdili dodávky rakiet z KĽDR do Ruska. Postoj Ficovej, Pellegriniho a Dankovej vlády je z hľadiska nášho ukotvenia v Európskej únii a NATO nepochopiteľný, ale z hľadiska čisto mocenskej politiky jasný. Ukrajinský boj za slobodu, suverenitu a štátnu integráciu negujú, myslia si, že geopoliticky sa v strednej Európe presadí ruská moc a ruský svet. Prijali ruský výklad dejín, zabudli len na to, čo prakticky za niekoľko rokov dokázala Putinova moc – že nie svet ohrozuje Rusko, ale Rusko svet. Stoja  mocensky pred Ruskom v národnom (Danko), geopolitickom (Fico) a oportunistickom predklone (Pellegrini), zabúdajú len na dve veci. Nie NATO a Ukrajina prepadli Rusko, ale Rusko Ukrajinu, čím na dlhý čas Rusko presvedčilo slobodný svet o svojej nedôveryhodnosti. Rusko však z vlastného mocenského hľadiska stratilo vo svete pozíciu, ktorú sa usiloval Putin obnoviť svojou revizionistickou politikou, a dosiahlo len to, že vstup Švédska a Fínska znamená priamy kontakt Ruska s NATO a v dnešnom multipolárnom svete preberajú Čína a ďalšie ázijské krajiny mocenskú pozíciu Ruska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite