Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moderný tradicionalista Wolfgang Schäuble

.peter Zajac .spoločnosť .spoločnosť

Wolfgang Schäuble (18. septembra 1942, Freiburg am Breisgau – 26. decembra 2023, Offenburg) patril po druhej svetovej vojne k najvýznamnejším politikom Spolkovej republiky Nemecko a po roku 1989 aj zjednoteného Nemecka. Jeho príbeh uzatvára éru, počas ktorej z povojnových ruín rozdeleného Nemecka vyrástol najväčší a najvýznamnejší štát Európskej únie.

Moderný tradicionalista Wolfgang Schäuble SEAN GALLUP/GETTY IMAGES Wolfgang Schäuble (18. septembra 1942, Freiburg am Breisgau – 26. decembra 2023, Offenburg).

wolfgang Schäuble pochádza z Freiburgu, Badenska, z rozvodia Dunaja, ktorý tečie na juh do Čierneho mora, a Neckaru, ktorý vteká do Rýna a s ním ústí do Severného mora. Zo spolkovej krajiny, ktorá vznikla v roku 1952 spojením Würtenberska-Badenska, južného Badenska, Würtenberska-Hohenzollernska. Je to Schäubleho krajina nemeckej usporiadanosti. Jeho životné a politické dejiny vyrastajú zo švábskej stability, lojality, kontinuity, kultivácie. A z konkurencie v prvom rade tak trochu francúzsky rozšafného, pracovitého Švábska a pompézneho, tak trochu monarchisticky rakúskeho, výkonného Bavorska. 

Schäuble zohral kľúčovú rolu v kreovaní Nemecka. Ako minister vnútra, minister financií a prezident Spolkového snemu, lebo tým všetkým bol, rozumel moci, ale jeho hybnou silou boli demokratické, konzervatívne a kresťanskodemokratické hodnoty. 

Wolfgang Schäuble mal pohnutý osud. Bol korunným princom Helmuta Kohla a architektom zjednotenia Nemecka, ktoré malo povahu pripojenia východného Nemecka. Nie náhodou sa jeho povaha možno najlepšie odrážala v našich pseudojazykových sporoch po roku 1989, keď sa za jazykovými dôvodmi skrývala geopolitika, lebo náš názov Nemecká spolková republika nebol jazykovednou kategóriou, ale len výrazom komunistického myslenia našich jazykovedcov. Nás už dnes táto otázka nezaujíma, o to väčšmi však dobieha Nemecko cez AfD, dnes už ani neskrývajúce svoju radikalistickú tvár, s ktorou by chcela v tradícii Tretej ríše zúčtovať s nemeckým demokratickým svetom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite