Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od nového roka sa v televízii a v kinách stretneme s novými označeniami programov

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Od 1. januára na obrazovkách neuvidíme len piktogramy označujúce vekovú vhodnosť programov, no pribudnú i deskriptory. Upozornia nás na to, že program, ktorý sa chystáme sledovať, obsahuje určitý druh obsahu.

Od nového roka sa v televízii a v kinách stretneme s novými označeniami programov pexels.com

to, o aké druhy potenciálne škodlivého obsahu ide, upravuje novelizácia vyhlášky Ministerstva kultúry SR č. 328/2023 Z. z. zaoberajúca sa jednotným systémom označovania (JSO). Podľa Rady pre mediálne služby budú musieť televízie a kiná po novom upozorňovať divákov nielen na vekovú vhodnosť programov, ale aj na to, že obsahujú násilie, diskrimináciu, strach, závislosť, sex, vulgarizmy alebo nahotu. 

Požiadavky na označenie sa odlišujú aj od vekovej prístupnosti jednotlivých relácií vhodných pre vekové skupiny do 7, 12, 15 alebo 18 rokov. Jednotlivé diela môžu byť označené maximálne tromi deskriptormi. Bez označenia budú vysielané programy s aktuálnou publicistikou a spravodajstvo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite