Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anton Zajac: Za Rudom Hrubým

.anton Zajac .spoločnosť

Dnes je pohreb jedného zo zakladateľov firmy ESET, veľkého podporovateľa mládeže a športu Rudolfa Hrubého. Spomienku viacerých priateľov nám poslal Anton Zajac.

Anton Zajac: Za Rudom Hrubým TASR/PAVEL NEUBAUER

zväčša bol tichý a počúval. Bol pokojný a jeho prítomnosť bola sprevádzaná charizmatickou gráciou. Jeho závery a názory niesli pečať kybernetického vzdelania – boli nemenné ako konštanty. Nerobil kompromisy, aj keď závery, ku ktorým dospel, neboli populárne a často v sebe skrývali paradox, ktorý mnohí nevedeli prekusnúť. Kompas v jeho duši bol presný: ukazoval k ľuďom a dobru.

Cez víkendy chodieval do svojej rodnej Dubnice a pracoval v záhrade. Dôkazom boli obrovské tekvice, ktoré som nachádzal na kapote môjho auta v garáži vždy na sklonku leta (bývali sme v rovnakom dome). Rudko vyprodukoval vždy viac, ako potreboval a so všetkým sa delil. A neboli to len gigantické tekvice. Málokto (a možno nikto) nedal na rozvoj našej mládeže, nášho športu toľko filantropických zdrojov, ako on. Ked Rudo dával, dával veľa.

„Rudko bol kaliber. Keď tragicky zahynul Paľo Demitra, prišli sme ho požiadať o finančnú podporu na zápasy hokejových hviezd Slovenska a USA. Výťažok išiel na podporu slovenskej hokejovej mládeže. Položili sme pred Rudka papier s návrhom príspevkov od najmenšieho po najväčší. Rudko svojím veľkým ukazovákom išiel odhora dole. Zastavil sa na najväčšej sume. Môžeme poskytnúť len túto sumu, povedal a tým diskusiu ukončil,“ hovorí Peter Šťastný, legendárny slovenský hokejista, menovaný do siene hokejovej slávy v Toronte. „Rudo mal veľké a štedré srdce. Nie vždy som s ním súhlasil, ale veľmi som si ho vážil,“ dodal.

„Hlboko ma zarmútila správa o Rudkovom odchode. Veľmi som ho obdivoval. Vždy ma prekvapila jeho skromnosť a láskavosť. Ale najviac som oceňoval jeho integritu,“ povedal Bela Csiszer, dlhoročný maďarský distribútor ESETu.

„Je to veľká strata – Rudy bol veľmi jemný človek s veľkým (možno trochu schovaným) srdcom. Prvýkrat som vedľa neho sedel na husacine niekde pri Bratislave. Napriek tomu, že po slovensky nehovorím, Rudy to zvládol tak, že som sa pri ňom cítil ako vedľa dlhoročného priateľa,“ napísal Darin Anderson zo San Diega.

„Rudy bol dobrý chlap. Nikdy nezabudnem na ten večer v Dubrovniku na ESET konferencii. Rudko mi niečo sľúbil, a sľub dodržal, hoci sme mali možno viac ako jeden pohárik,“ zaspomínal Larry McJannet, bývaly COO americkeho ESETu.

„Keď som ešte ako študent prišiel prvýkrát do firmy ESET, Rudo na mňa pôsobil prísne a neprístupne. Potom som rýchlo zistil, že má veľké srdce. Myslel najmä na ostatných. Keď bolo potrebné robiť náročné rozhodnutia a riešiť ťažké situácie, bol tým najlepším partnerom a priateľom,“ hovorí súčasný CEO ESETu Richard Marko.

Je veľmi mnoho tých, ktorých svedectvá sa do tejto spomienky nedostali - a ani by sa do .tyždňa nezmestili. Boli by to svedectvá o Rudovej hlbokej ľudskosti a vernosti zásadám. Rudy, budeš nám chýbať - ale ostaneš našou inšpiráciou.

Autor je spolumajiteľ firmy ESET.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite