Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmluva s diablom

.martin Horička .spoločnosť

Pred 80 rokmi podpísalo Československo spojeneckú zmluvu so Sovietskym zväzom, ktorá priviedla krajinu k štyrom desaťročiam komunistickej diktatúry.

Zmluva s diablom SLOVAKIA.MID.RU

koncom roka 1943 pricestoval prezident Edvard Beneš do Moskvy, kde sa spoločne so Stalinom zúčastnil slávnostného podpisu československo-sovietskej spojeneckej zmluvy. Tá znamenala úplnú zmenu dovtedajšej zahraničnej orientácie republiky.

Československo, založené v roku 1918 na demokratických princípoch Západu, smerovalo na základe tejto zmluvy stále viac k nedemokratickému Východu. Priamym dôsledkom toho sa stala komunistická totalita, ktorá ochromila celý národ. Za všetko pritom nie je zodpovedná len zmena geopolitickej reality po druhej svetovej vojne, ale aj ilúzie československých demokratov o povahe sovietskeho režimu. A to, že uverili sľubom diktátora Stalina.

nové priateľstvo

Po vyhlásení nezávislosti Slovenska a obsadení českých krajín nacistickým Nemeckom v marci 1939 prestalo Československo existovať. Do zahraničia odišla značná časť bývalých demokratických politikov, ktorí už po krátkom čase začali vyvíjať činnosť smerujúcu k obnoveniu republiky. V priebehu rokov 1941 – 1942 bolo v Londýne sformované tzv. Dočasné štátne zriadenie, do ktorého čela sa postavil (ex)prezident Edvard Beneš.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite