Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tragický realizmus Henryho Kissingera

.tomáš Zálešák .spoločnosť .osobnosť

29. novembra zomrel Henry Kissinger – po tom, čo 27. mája tohto roku oslávil 100. narodeniny. Obdobie, ktoré pokryl jeho život, už pri letmom pohľade vzbudzuje pocit závratu zo všetkého, čím svet za ten čas prešiel.

Tragický realizmus Henryho Kissingera MICHELINE PELLETIER/SYGMA/GETTY IMAGES Henry Kissinger (1923 – 2023), americký diplomat, politik, politológ, držiteľ Nobelovej ceny za mier.

a nielen svet. Kissingerov život a kariéra sú príbehom spolutvorcu sveta a doby, v ktorej pôsobil, hráča na najvyššej úrovni svetovej a veľmocenskej politiky a tiež mimoriadne významného a vplyvného teoretika medzinárodných vzťahov, stratéga mieru a vojny v atómovom veku.

kontroverzný 

Bolo by absurdné očakávať, že takýto príbeh v takýchto rolách nebude budiť kontroverzie; a sotva môžeme očakávať, že spory ukončí jeho odchod – zo sveta, ktorý je naďalej rozorvaný konfliktmi aj napriek všetkým, no nikdy nie definitívne zaisteným triumfom slobody a demokracie, aj napriek tým najlepším rozhodnutiam štátnikov, nehovoriac o tých menej rozumných a menej zodpovedných či naskrze nerozumných a nezodpovedných.

Spomenuté kontroverzie sú, samozrejme, mnohoraké – od erudovaných až po úplné nezmysly. Opäť žiadny div, už vzhľadom na dobu a udalosti: okrem rozumu a erudície sa na kritike podpísali aj vášne, neznalosť ideologizujúcich polovzdelancov a, samozrejme, aj zámerne šírené lži.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite