Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Romade: Pakt krásy a pomoci

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

Exstarosta Vladimír Ledecký a exprezident Andrej Kiska sú najznámejšími a najinovatívnejšími sociálnymi podnikateľmi na Slovensku. Pokiaľ Ledecký vybudoval so spišskými marginalizovanými Rómami napríklad aj pálenicu slivovice, Kiska založil v Košiciach dizajnovú módnu značku Romade.

Romade: Pakt krásy a pomoci BORIS NÉMETH Krajčírka Vlasta Zubková žije so synom Miškom, bratom a rodičmi v malej drevenej chatrči v obci Čaňa.

šaty, nohavice, mikiny, farebné tričká, košele alebo kabáty pre ženy aj mužov sú na prvý pohľad nezameniteľné s akoukoľvek inou značkou. Typickým znakom niektorých odevov je kvet ruže. Autenticitu rómskeho dizajnu garantuje známa slovenská návrhárka rómskeho pôvodu Monika Vontszemu. Vo svojej tvorbe čerpá z tradičnej, vyše sedemstoročnej kultúry Rómov žijúcich na našom území. „Páči sa mi prepájanie pomoci Rómom s krásou rómskej rozmanitosti a módou. Je to obojstranný pakt krásy a pomoci. Značka zaujme široký diapazón záujemcov o originálny slovenský dizajn,“ hovorí Vontszemu. Krajčírska dielňa funguje ako sociálny podnik. Dáva prácu nezamestnaným, hlavne zo sociálne vylúčených komunít. „Okrem originálneho štýlu získate pri kúpe našich odevov aj dobrý pocit z pomoci chudobným. Hovoríme tomu sociálna móda,“ dopĺňa exprezident návrhárkine slová cestou do obce Čaňa pri Košiciach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite