Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dezinfoweby sú v kurze, a tak navyšujú stavy

.martin Hodás .spoločnosť

Ste kreatívec, ktorý chce brať full-time peniaze za to, že si bude celý deň vymýšľať hlúposti, klamstvá a prekrúcať realitu? Aj tak by sa dala charakterizovať aktuálna neodolateľná pracovná ponuka Hlavných správ, ktoré hľadajú niekoho na pozíciu „novinár“.

Dezinfoweby sú v kurze, a tak navyšujú stavy

zakladateľ Hlavných správ, Róbert Sopko, tvrdí, že „ide o klasickú novinársku prácu“: tlačovky, rozhovory, analytické články (ohh, na to sa teším najviac), komunikácia s politikmi... Nešpecifikovali, s ktorými politikmi bude novinár komunikovať, chodiť na ich tlačovky a robiť s nimi (určite veľmi kritické) rozhovory, ale asi vieme. 

No, keďže súčasná vláda aktívne legitimizuje dezinformačné médiá (najnovšie ich prezentuje ako „občianske médiá“) a tie dostávajú viac a viac priestoru, zjavne sa musia riadne obracať a naberať posily.

čo potrebujete, aby ste sa mohli stať echt-novinárom Hlavných správ? 

V skratke – nič. Stačí vám vysoká škola - možno aj obyčajný bakalár, keďže v inzeráte to nie je špecifikované. A dokonca nemusíte mať vyštudovaný odbor žurnalistiky. Veď ako vraví Sopko: „Začiatočníkov potrebné zručnosti radi naučíme.“ Opäť nechám na dovtípenie sa, o aké zručnosti asi tak ide.

Dobre, je pravda, že mnoho novinárov tiež neštudovalo žurnalistiku. Ale poslať takto neskúseného človeka rovno na úrad vlády spovedať ministrov? To nie je vôbec štandardné. Je to také...alternatívne.

No a čo finančné ohodnotenie? Celkom slušných 1 800 eur na živnosť. Bez adekvátneho vzdelania, praxe a v podstate bez akýchkoľvek mantinelov nastavených faktami... za týchto podmienok celkom dream job.

a to vraj mali na krajíčku 

  Nechýbalo pritom veľa, a Hlavné správy dnes možno ani nemuseli byť. Keď ich štát dočasne zakázal po invázii Ruska na Ukrajinu, a keď sa prevalilo, že ich „novinár“ dostával peniaze z ruskej ambasády, mali na krajíčku.

Sopko vtedy tvrdil, že blokovanie ich takmer úplne ochromilo a na niekoľko týždňov museli zastaviť svoju činnosť. Vraj prišlo o prácu takmer 40 ľudí, ktorí pre jeho web pracovali. A že bude veľmi ťažké redakciu v pôvodnom zložení obnoviť, lebo ľudia si medzičasom museli nájsť novú prácu. Pre výpadok peňazí z reklám vraj bolo treba, aby Hlavné správy získali 12 000 (!) ročných predplatiteľov.

Ale...dočasné blokovanie štátom sa skončilo, a hoci túto možnosť dostal ešte na pár ďalších mesiacov, v praxi k jej využitiu už nedošlo. A tak si Hlavné správy oprášili ramená, kolená, palce a dnes sa aj za výdatnej pomoci a proma od vlády dostávajú do plnej sily. Taký ten povestný Fénix, akurát teda nepovstali z popola, ale z kopy viete čoho.

PS: Ak ešte stále váhate, recenziu zamestnávateľa si môžete pýtať napr. u Jakuba Godu, určite bude vedieť odporučiť – ten sa infiltroval do redakcie a bola to veľmi zaujímavá skúsenosť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite