Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Storočie Henryho Kissingera

.peter Zajac .spoločnosť

V časoch uchovávania povojnovej nesvätej stability bola Kissingerova rola kľúčová. V čase rozpadu Sovietskeho zväzu, za Ronalda Reagana a Bushovcov, ale aj v časoch Putinovho revizionizmu bola jeho rola významná, ale skôr poradcovská a akademická.

Storočie Henryho Kissingera wikipedia Henri Kissinger ako poradca pre národnú bezpečnosť v apríli 1975

helmut Schmidt (23. december 1918 – 10. november 2015), Lee Kuan Yew (16. september 1923 - 23. marec 2015) a Henry Kissinger (27. mája 1923 - 29. novembra 2023) boli po druhej svetovej vojne svetovými politikmi klasickej školy politického realizmu, dôslednej obhajoby vlastných štátnych záujmov, a zároveň emaptie voči iným svetovým mocnostiam bez ohľadu na to, či boli demokratické alebo autokratické. 

Helmut Schmidt bol na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia nemeckým kancelárom, Lee Kuan Yew dlhoročným predsedom mestského štátu Singapur a Henry Kissinger bezpečnostným poradcom a ministrom zahraničných vecí Spojených štátov za vlády Richarda Nixona a Geralda Forda. Helmut Schmidt bol v rokoch 1974 – 1982 kancelárom Spolkovej republiky Nemecko, mal jasné ekonomické zmýšľanie, ale aj severonemeckú neústupčivosť pri vyjednávaniach s nemeckými teroristami Frakcie Červenej armády napriek tomu, že za to zaplatil životom predseda Spolkového Zväzu nemeckých priemyselníkov Hans Martin Schleyer, lebo Schmidt vedel, že vyjednávať s teroristami znamená podľahnúť násiliu. A porušil povojnové tabu Spolkovej republiky Nemecko, lebo nechal ako odpoveď na sovietske rakety rozmiestniť napriek veľkému odporu rakety stredného letu, hoci za to musel zaplatiť svojím vlastným odstúpením. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite