Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia, ktorí boli 20. storočie

.marian Jaslovský .marína Gálisová .spoločnosť .osobnosti

20. storočie sa neskončilo 31. decembra 2000 o polnoci. Stále žijú ľudia, ktorí nieže vytvárali 20. storočie, ale oni ním doslova boli a až ich odchodom sa milénium stáva históriou. A mnohí, žiaľ, aj zomierajú. Pripomeňme si niektorých, ktorí odišli v posledných rokoch a spoluvytvárali aj naše životy. Spomeňme si na nich, kým sa nezmenia na vyblednuté heslá v encyklopédiách, ktoré už ďalšie generácie nebudú zaujímať.

Ľudia, ktorí boli 20. storočie MELINA MARA/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES

madeleine Albright (1937 – 2022)

Jedinečný zjav na čele amerického ministerstva zahraničných vecí. Madeleine sa narodila v Prahe ako Marie Jana – dcéra Josefa Korbela, diplomata v službách prvej ČSR, ktorý neskôr v americkom exile učil na vysokej škole aj budúcu ministerku zahraničia Condoleezzu Rice. Bola stelesnením priateľského puta medzi Európou a Amerikou. 

Slovenskí nacionalisti si ju zlostne pripomínajú ako tú, ktorá nás označila za „čiernu dieru Európy“, no máločo nám vtedy prospelo tak ako jej prísne zhodnotenie a neskôr priateľská pomoc: Aj vďaka jej osobnému vkladu sa podarilo Čechom a neskôr i Slovákom vstúpiť do NATO, čím si spečatili a ochránili svoj príklon k slobodnému svetu. Bola svetová i trochu naša. Tušíme, čo by povedala o dnešnom Slovensku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite