Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karel Schwarzenberg

.peter Zajac .spoločnosť .spoločnosť

Začalo sa to smrťou Václava Havla 18. decembra 2011. Boli sme v zamretej Prahe na pohrebe so Štefanom Hríbom, Františkom Mikloškom a Fedorom Gálom, chodili sme zmĺknutým mestom, nad ktorým visela smrť, a vedeli sme, že November 1989 sa končí.

Karel Schwarzenberg NORA SCHUSTER/BRANDSTAETTER IMAGES/GETTY IMAGES Karel Schwarzenberg (10. decembra 1937 Praha – 12. novembra 2023 Viedeň). Na fotke je na Karlovom moste v Prahe v roku 1989.

na pohreb sme sa dostali vďaka Karlovi Schwarzenbergovi, ktorý si bral okrem Ivana Magora Jirousa pod ochranné krídla Slovákov a Slovenky, naposledy Zuzanu Čaputovú. 

Smrťou Karla Schwarzenberga sa oblúk uzatvára. Užili sme si toho spolu dosť. Pred rokom 1989 sme sa naňho pozerali z rozostrenej diaľky rakúskej verejnoprávnej televízie a nemysleli sme si, že sa niekedy v živote uvidíme. Hneď po 17. novembri 1989 sme mali ísť do ORF so Zuzkou Mistríkovou, ale nemali sme víza a v kufri osobného auta sme ísť nechceli, neboli sme emigranti, ale slobodní ľudia. Čas však vtedy letel tryskom a už koncom novembra sme sa dostali s Martinom Bútorom  do relácie ORF Klub 2 ako slobodní občania a predstavitelia VPN. O tom by sme pred niekoľkými dňami ani nesnívali.

Odvtedy bolo tých stretnutí veľa. Karel Schwarzenberg bol kancelárom Václava Havla na Pražskom hrade, kde býval vedľa Martina Bútoru, vtedajšieho poradcu Václava Havla. Havel bol pre nás Václav, Karel Schwarzenberg kníže.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite