Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Lokomotívy dejín tam a späť

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Nešťastník Ľuboš Blaha vo funkcii podpredsedu NR SR odstránil zo svojej kancelárie vlajku EÚ a portrét prezidentky Slovenskej republiky nahradil Che Guevarom. Podarilo sa mu to v symbolickom čase. V novembri tu máme opäť dve výročia dvoch vzájomne protichodných revolúcií. A pre správanie novej moci sa nám viac než po uplynulé roky vnucuje aj spomienka na dobu normalizácie.

Esej: Lokomotívy dejín tam a späť SHEPARD SHERBELL/GETTY IMAGES Torzo Stalinovej hlavy. Slobodné zriadenie je lepšie než totalitný režim, pretože lepšie zodpovedá ľudskej prirodzenosti.

dve revolúcie

Prvá odštartovala komunistický experiment v Rusku, z ktorého sa stal experiment s polovicou ľudstva. Tá druhá ukončila tento experiment v našej niekdajšej spoločnej, česko-slovenskej vlasti. Ak v oboch prípadoch išlo o revolúciu, ako chápať ich ideové posolstvá, stojace proti sebe? Ktorá z nich bola skutočnou revolúciou? Ktorá z nich „posúvala dejiny dopredu“ a ktorá „nazad“? Čuduj sa svete, ani v tomto dodnes nepanuje zhoda. Ba ani v tom, čo znamená „dopredu“ a „späť“. Dnes možno ešte menej než v posledných dekádach.

totalitná dialektika, totálny zmätok

Komunisti boli vždy ochotní onačiť všetko, čo ohrozovalo ich mocenský monopol, za „kontrarevolúciu“. Ale v novembri 1989 bol už režim natoľko rozožratý a spráchnivený, že do neho stačilo „ťuknúť“. Po tom, čo Kremeľ, topiaci sa vo vlastných problémoch, dal od podobných „ťuknutí“ ruky preč, sa náš normalizačný režim zosypal prekvapivo rýchlo a ľahko – tak ľahko, až to mnohých dodnes inšpiruje ku konšpiračným špekuláciám. Súdruhovia na čele štátu a strany už nekládli odpor. 

Kto mohol, prezliekol kabát. Niektoré z lepšie postavených komunistických kádrov začali podnikať, najmä ich mladí potomkovia – tí na to mali „hardvér“ aj „softvér“, teda aj financie, aj nejaké tie informácie a zručnosti, aké disidenti a radoví občania zväčša nemali odkiaľ získať. Nejeden včerajší príslušník revolučnej avantgardy proletariátu bol zrazu kapitalistom a nejeden včerajší „kontrarevolucionár“ bol zrazu novým, ponovembrovým proletárom...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite