Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako pár mladých ľudí vyhlásilo vojnu totalite

.martin Horička .spoločnosť

Skupina bratov Mašínovcov viedla osamotený zápas proti komunistickému režimu. Pre niekoho sú to hrdinovia, pre iného banditi, nikto im však neuprie, že sa zapísali do dejín veľkými písmenami.

Ako pár mladých ľudí vyhlásilo vojnu totalite wikipedia Ctirad Mašín (vľavo), Josef Mašín (vpravo)

v roku 1948 sa komunisti zmocnili Československa a zaviedli v ňom neľútostnú diktatúru, ktorá otriasla celou spoločnosťou. Akýkoľvek odpor bol rýchlo potlačený, zrušené boli demokratické slobody, zakázaná kritická tlač, po celej krajine sa šíril strach.

Ten, kto s novým totalitným systémom nesúhlasil, nemal k dispozícií žiadne legálne prostriedky, ako vyjadriť svoj odpor. Krajina sa ponorila do neslobody.

Partia mladých ľudí si však povedala, že zoberie veci do vlastný rúk. Bratia Ctirad a Josef Mašín spoločne s pár ďalšími kamarátmi vyhlásili režimu vojnu. A rozhodli sa proti nemu bojovať jediným spôsobom, ktorému komunisti rozumeli – násilím. Ako za čias nacistickej okupácie.

boj proti režimu

Bratia Mašínovci mali boj proti totalite takpovediac v genetickej výbave. Ich otec Josef Mašín bol československý dôstojník a bývalý legionár, ktorý počas druhej svetovej vojny pôsobil v známej odbojovej spravodajskej skupine Traja králi. Nemci ho však chytili a v roku 1942 popravili. Vo väzení ešte stihol napísať moták, objavený až po vojne, v ktorom vyzýval synov, aby bránili slobodu svojej vlasti a národa.

Ctirad a Josef ml. svojho otca nesklamali. Vďaka jeho statočnosti, ale aj pre ich vlastnú odvahu boli po skončení vojny vyznamenaní prezidentom Edvardom Benešom medailou Za chrabrost. Ich rodina sa v spoločnosti tešila veľkej úcte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite