Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Keď argumenty stratia moc

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Teroristická ofenzíva, ktorú v nebývalom rozsahu odštartoval Hamas proti Izraelu, nám opäť pripomína, akú moc dokáže mať agresívna iracionalita extrémnych ideológií nad stúpencami, na ktorých neplatí rozumné presviedčanie. A nejde len o izolovaný problém, o spôsob myslenia a konania stúpencov jedného hnutia.

Esej: Keď argumenty stratia moc BORIS NÉMETH 10. apríl 2022, Bratislava: Predseda Smeru-SD Robert Fico spolu so svojimi straníckymi kolegami na tzv. „mierovom zhromaždení“ na Slavíne, kde sa zišli hlavne proputinovsky orientovaní obyvatelia Slovenska.

prejavy zaslepenosti, s ktorými márne skúšame polemizovať rozumnými argumentmi, majú oveľa viac podôb. Niekedy sa viažu na užšie skupiny oddaných stúpencov nejakej pochybnej idey, inokedy dostávajú masový charakter. Niekedy sa prejavujú pomerne nenápadne a (aspoň zdanlivo) umiernene, inokedy sa vystupňujú do zjavného, extrémneho besnenia. Ako vieme aj z vlastnej histórie, následky podobných procesov môžu byť genocídne. 

rozdelená spoločnosť

V pomerne „mäkkej“ podobe sme mohli podobný jav sledovať u nás: v niektorých prejavoch predvolebnej rétoriky strán a osôb, ktoré tu netreba predstavovať. A môžeme ich naďalej sledovať v polarizácii našej verejnej mienky. Ide aj o spôsob diskusií o zahraničnom dianí (vojna na Ukrajine), ba až o extrémne verbálne konflikty premietajúce toto dianie do domácej politiky. Tieto sa pripájajú k iným aktuálnym zdrojom sporov polarizujúcich našu spoločnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite