Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Google má 25

.marian Jaslovský .spoločnosť .fenomén

Počas predvolebného zemetrasenia sme si pripomenuli jedno výročie, ktoré v technologickej sfére zmenilo svet viac ako čokoľvek iné: založenie spoločnosti Google. Bez nej by internet zďaleka nebol takým obľúbeným miestom.

Google má 25 JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES 10. máj 2023 Mountain View, Kalifornia, USA: Šéf Google Sundar Pichai na konferencii Google I/O, kde bol predstavený aj smartfón Pixel Fold.

internetový vyhľadávač rovnakého mena bol spustený pred 25 rokmi, 4. septembra 1998, takže neexistuje mladý človek, ktorý by si pamätal svet bez neho. My, starší geekovia, si ho pamätáme pomerne dobre. Stručne – nebolo to jednoduché. 

Internet ako ho poznáme teraz, worldwide web (www), začal pre verejnosť fungovať v prvej polovici 90. rokov. Prvým vyhľadávačom bol Wandex (1993), nasledovali Lycos a Infoseek (1994). V roku 1995 prišiel na svet Yahoo, značka, ktorá žije, ak sa to tak dá nazvať, dodnes. To bol iný typ vyhľadávania, a síce katalóg. Zaujímavé webové stránky, ktoré vyberali najprv ľudia a neskôr weboví boti, sa triedili do kategórií, čiže šlo o akýsi editorský výber. Podobne fungoval veľmi populárny český Seznam (Zoznam na Slovensku). Čiže bol problém vyhľadávať informácie podľa kľúčového slova/frázy, ale mali sme veľa inšpirácie na browsovanie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite