Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecká socialistická dystópia

.martin Horička .spoločnosť .spoločnosť

V októbri uplynulo 74 rokov od vzniku Nemeckej demokratickej republiky – štátu, ktorý založili Sovieti vo svojom okupačnom pásme bývalého hitlerovského Nemecka a od začiatku ho budovali po vzore Sovietskeho zväzu.

Nemecká socialistická dystópia KLAUS ROSE/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Rok 1965, Karl-Marx-Stadt, východné Nemecko: Šedá uniformita socialistického života.

po druhej svetovej vojne takto vznikli dve Nemecká: jedno z nich totalitné. A hoci sa v roku 1990 opäť zjednotili, rana medzi nimi sa zaceľuje ťažko. Štyri desaťročia totalitného režimu sa nepodpísali len pod typickú socialistickú architektúru vo východnej časti Nemecka, ale majú za následok aj kolektívnu traumu, ktorá Nemecko rozdeľuje dodnes. 

dve Nemecká

Odlišný vývoj západného a východného Nemecka trval až do roku 1990 a zanechal následky citeľné dodnes. Na západe bola liberálna demokracia, na východe vládla komunistická diktatúra. Štátny teror, ktorému boli vystavení východní Nemci štyri desaťročia, sa odrazil na ich myslení a dokonca na reči. Nemecký jazyk komunistická vláda cielene deformovala: aby sa odlíšil, pokúsila sa vytvoriť akýsi orwellovský „newspeak“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite