Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zweig hovorí, že niet prečo zúfať. Sloboda je životaschopnejšia

.hana Chorvátová .spoločnosť

Sledovanie spoločenského diania v mnohých vyvoláva úzkosť, smútok a takmer beznádej. Rastie obľuba politikov, ktorí v sebe sústreďujú vlastnosti autoritatívnych až totalitných vodcov. Myslím, že mnohí z nás potrebujú povzbudenie a nádej.

Zweig hovorí, že niet prečo zúfať. Sloboda je životaschopnejšia wikipedia Stefan Zweig

nádej, že predsa zas bude dobre, že myšlienky slobody sa znovu presadia a nebudú označované za nebezpečné a škodlivé, rovnako ako ľudia, ktorí ich vyznávajú. Lebo o tých niektorí hovoria div nie ako o zabijakoch: „Oni majú vo svojom programe, v DNA, zabijackú filozofiu. Zabíjajú kresťanské hodnoty.“ (Marián Kuffa, 2. 9. 2023), prípadne ako vystríha šéfredaktor Postoja Martin Hanus: „Progresívci sú iným typom hrozby. Ak vo voľbách uspejú, aj pomocou mediálneho a kultúrneho establišmentu budú presadzovať zmenu kultúry krajiny smerom k hodnotovým aj zeleným experimentom, nad ktorými by bdela akási samozvaná ideová polícia. Tento samozvaný progres, ktorý zo Západu prináša tie najhoršie ideologické excesy a tlak na kultúrnu revolúciu – liberalizáciu potratov, okliešťovanie slobody slova aj myslenia, zmenu jazyka, zavádzanie celkom nových konceptov manželstva, rodiny, ľudských práv a pojmu slobody ako takého.“ Z podobných vyjadrení mrazí. Pritom uvoľnenie potratov, okliešťovanie slobody slova aj myslenia prišlo jednoznačne z Východu, z boľševického Ruska. 

Momentálne vzniká dosť pesimistických textov. Optimizmus akoby sa vytratil. No nemusíme sa úplne opúšťať. Pre našu dnešnú situáciu sa dá trochu nádeje čerpať od starších autorov. Niekedy skrátka nemusíme ani vymýšľať niečo nové. Mne takto dodal nádej môj obľúbený autor Stefan Zweig. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite