Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto pripravoval olovrant

.stanislav Janota .spoločnosť .história

Keď som bol dieťa, tak u nás doma a vlastne všade, kde som bol na olovrant, prestierali stôl, servírovali jedlo a nápoje a nakoniec všetko zo stola upratali ženy. Bola to ženská práca. Teraz sa to mení.

Kto pripravoval olovrant ARCHÍV STANISLAVA JANOTU Práca v kuchyni bola kedysi výlučne ženskou prácou. Fotografia z archívu Stanislava Janotu.

niekde pomohla či všetko urobila slúžka, ak bola. V čase môjho detstva to však vo všeobecnosti boli staré mamy. Tie často bývali so svojimi deťmi a vnukmi. Žena, ktorá mala tri deti, bola v penzii od veku 54 rokov (dnes v tom veku ľudia často hľadajú novú, lepšiu možnosť kariérneho rastu) a čakala na príchod „mladých” z práce a detí zo školy a krúžkov. Dnes je však pomoc starých mám obmedzená. Nielen preto, že ženy dlhšie pracujú, ale mladé rodiny často bývajú ďaleko od bydliska starých rodičov. 

V kuchyni dnes pomáha technika (umývačka riadu, chladnička, mraznička), internetové nákupy s donáškou do bytu, do istej miery polotovary, ale aj väčšie zapojenie mužov do týchto prác. Ešte stále v mnohých prípadoch platí, „mama varí v kuchyni, otec číta noviny“, ale v ostatných rokoch olovrant často pripravujú muži v mojom veku. Dnes je už veľa mužov od detstva vychovávaných k účasti na domácich prácach a mnohí to už videli aj u vlastných otcov ako prirodzenú súčasť otcovskej roly.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite