Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Olovrant a desiata v škole

.stanislav Janota .spoločnosť .história

Na základnej škole sme mali vyučovanie na zmeny. Cez veľkú prestávku na popoludňajšej zmene sme jedli olovrant, cez veľkú prestávku na dopoludňajšej zmene sme jedli desiatu. Desiata je teda obdoba olovrantu, je súčasťou kultúry stravovania v rôznych častiach sveta.

Olovrant a desiata v škole Archív Stanislava Janotu Vyučovanie v školách bývalo často Na zmeny. Z archívu Stanislava Janotu.

vyučovalo sa aj v sobotu. Len ako ôsmaci či deviataci sme mali každú štvrtú a neskôr každú druhú sobotu voľno. Nie som si istý, či sme chodili do školy na zmeny celých deväť rokov. Spýtal som sa teda spolužiačky, ktorá bola dcérou riaditeľa ZDŠ (základnej deväťročnej školy). A dozvedel som sa, že keď som chodil do prvej a druhej triedy, tak to ešte nebola ZDŠ, ale OSŠ, teda osemtriedna stredná škola. O tom názve som dosť zapochyboval – to sme ako šesť- či sedemročné deti chodili do osemročnej strednej školy? Nuž ale bratranec Peter má vysvedčenia poruke. Poslal mi ich fotokópie. Bolo to tak. Základná škola bola koncom päťdesiatych rokov osemtriedna, či osemročná. Až neskôr, v školskom roku 1960/1961, z nás robili vzdelanejšiu mládež v deväťročnej povinnej škole.

Dopoludňajšia zmena v škole začínala o 8.00. Po dvoch 45-minútových hodinách s krátkou prestávkou sme počuli zvonenie o 9.35, oznamujúce začiatok veľkej prestávky. Povinne sme museli všetci vyjsť von z triedy a celá škola sa začala organizovane prechádzať dookola po chodbe ako trestanci na väzenskom dvorčeku, objedať sendvič zabalený do servítok alebo papierového „desiatového” vrecka, niektorí do novinového papiera. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite