Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príbehy autizmu: Jonáško

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Jonáško má jedenásť rokov a autizmus. A nehovorí. A väčšinou nerozumie. Niekedy možno áno, ale nikdy nevieme kedy. Niekedy prekvapí. Niekedy nechce prekvapiť. A niekedy, v poslednej dobe stále častejšie, dáva najavo, čo si o živote myslí – úderom.

Príbehy autizmu: Jonáško MARIAN JASLOVSKÝ Jonáško chodí do školy. Je rád medzi ľuďmi, deťmi – aj keď to tak asi vždy nevyzerá.

krik kombinovaný s plačom. Cítim akoby pichanie do mozgu, dnes už neviemkoľkýkrát. Dnes už neviemkoľkýkrát tresne celou silou do obrazovky počítača – nikto z nás nechápe, že ešte drží. Aj keď klávesnica už je možno piata v poradí. Káble som vymenila minulý týždeň, ale len preto, aby som neustále nemusela posúvať obrazovku – pretože blbý kontakt spôsoboval, že vypadával obraz. 

Keď minulý týždeň rozbil dvierka na peci a sklo sa roztrepalo na márne kúsky, povedala som si: konečne. Po tom, čo do nich udrel miliónkrát. Po tom, čo sme prosili, kričali, zakazovali, blokovali ruky tesne pred úderom. Nepomáha nič. Keď si potrebuje tresnúť, tresne. 

Keď hodí o zem mobil, beriem ho za ruku, vyberám zo šuflíka rozbitý tablet a ukazujem: pozri, čo si urobil. Pozri, čo sa stane aj s týmto mobilom. Netuším, či rozumie. Ale teoreticky by pri pohľade na nepoužiteľné niečo, čo má rád, mohol. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite