Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Keď sa lotri delili

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

V mesiaci september sa nám množia ďalšie výročia spojené s druhou svetovou vojnou. Okrem začiatku druhej svetovej vojny v Európe, jej oneskoreného konca v Ázii a Tichomorí na začiatku tohto mesiaca a Mníchovskej dohody na jeho konci tu máme aj 17. september 1939, začiatok sovietskej okupácie Poľska na základe tajného dodatku nemecko-sovietskeho „paktu o neútočení“.

Esej: Keď sa lotri delili WIKIMEDIA COMMONS 23. august 1939 Moskva, ZSSR: Molotov podpisuje zmluvu o neútočení. Za ním stoja Ribbentrop a Stalin.

prečo o tom hovoríme?

Nie, nejde o žiadne zbytočné vírenie starého prachu. Udalosti prvej polovice dvadsiateho storočia majú viacero významových dimenzií a širší kontext. To všetko môže byť zdrojom poučení aplikovateľných na našu súčasnosť. Nie je to práve radostné konštatovanie, ak povieme, že druhá svetová vojna je pre nás stále relevantná. Rovnako aj s ňou súvisiaca história režimov založených na extrémnych ideológiách. Sú to stále neuzavreté lekcie, ktoré musia nanovo študovať a reflektovať striedajúce sa generácie.

Rozpoznávate v dnešnom dianí súčasného sveta tie obrysy minulosti? Popri všetkých premenných (vývoj technológií, rast svetovej populácie, zmeny v globálnych pomeroch síl) sú tu aj konštanty, na ktorých dva rozmery si dovolím upriamiť pozornosť.

geopolitika a ideológia

Niekomu to môže znieť čudne a archaicky: geografia má v dnešnej svetovej politike stále váhu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite