Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým biskupom Spišskej diecézy je František Trstenský

.sita .spoločnosť

Spišská diecéza bola bez biskupa od smrti biskupa Štefana Sečku, teda od 28. októbra 2020.

Novým biskupom Spišskej diecézy je František Trstenský SITA/Mestský úrad Kežmarok/D&J Pajonko Photography

novým biskupom Spišskej diecézy je František Trstenský, doterajší dekan rímskokatolíckej farnosti v Kežmarku. Za biskupa ho menoval pápež František. Oznámil to dnes slávnostne v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade diecézny administrátor a pomocný biskup Ján Kuboš. Spišská diecéza má svojho biskupa po troch rokoch od smrti biskupa Štefana Sečku. Na Orave a Spiši sa pri tejto príležitosti napoludnie rozozvučali zvony kostolov.

Päťdesiatročný František Trstenský je rodák z Tvrdošína. Za kňaza bol vysvätený v roku 1997. Študoval biblické vedy v Jeruzaleme aj v Krakove, v roku 2015 ho prezident vymenoval za vysokoškolského profesora katolíckej teológie. Prednáša v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule. Ovláda anglický, taliansky, francúzsky a poľský jazyk, ako aj biblickú hebrejčinu, biblickú gréčtinu a cirkevnú latinčinu. V rámci Spišskej diecézy sa zameriava na šírenie poznania Svätého písma. Je tiež cenzorom pre literatúru s biblickým zameraním.

Spišská diecéza bola bez biskupa od smrti biskupa Štefana Sečku, teda od 28. októbra 2020. Od toho času ju vedie spomínaný spišský pomocný biskup Kuboš, ktorého za diecézneho administrátora zvolil 29. októbra 2020 zbor konzultorov. Za pomocného biskupa ho vymenoval pápež František ešte 25. marca 2020, predtým pôsobil ako farár a dekan v Kežmarku.

Spišská diecéza sa nachádza v severnej časti stredného Slovenska. Zahŕňa regióny Orava, Liptov a Spiš v celkovej rozlohe takmer 8-tisíc kilometrov štvorcových. Vznikla v roku 1776 vyčlenením z Ostrihomského arcibiskupstva. Diecéza má celkovo 179 farností, ktoré sú zadelené do 14 dekanátov. Na území diecézy žije viac ako 600-tisíc obyvateľov, z čoho je približne 450-tisíc rímskokatolíkov, informuje o tom na svojej internetovej stránke Spišská Kapitula.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite