Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Omrzela vás politika?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Keď som tu naposledy písal o tragickej povahe veľkých štátnických rozhodnutí, pokúšal som sa tým načrtnúť charakter politiky ako umenia vo sfére možného.

Esej: Omrzela vás politika? T. BABJAK/TASR 22. október 1976 Podbrezová: Ilúzia „slobodných volieb“ v ČSSR počas normalizácie. Víťaz volieb bol vopred istý.

politika je obmedzená vo svojich možnostiach, no nenahraditeľná vo svojej podstate. A nielen veľké dejinné postavy, aj my ostatní sa – aspoň z času na čas – ocitáme v podobných situáciách.

ako občania a voliči

Aj keď máme na výber z obmedzenej škály možností nie veľmi vábnych alternatív, predsa musíme voľbu vykonať. Čo je ešte nepríjemnejšie, zodpovednosti nás nezbaví ani to, ak sa rozhodneme nerobiť nič. Napríklad zdržať sa hlasovania. Alebo nejsť voliť. Na to máme, alebo by sme mali mať, právo. No aj zdržanie sa voľby je voľba.

Áno, viem si predstaviť, že za istých okolností to môže byť dokonca legitímna voľba. Som dokonca presvedčený, že k volebnému právu má patriť právo nevoliť. Za normalizácie boli v ČSSR dokonca perzekvovaní niektorí aktivisti, ktorí si dovolili svojim občanom pripomenúť, že hlasovať nemusia; tobôž ak je výsledok vopred zaručený. Súdruhovia-normalizátori to rozpoznali ako hrozbu. Aj deklarácia nevôle totiž môže byť deklaráciou slobodnej vôle, a tej sa, samozrejme, báli – už pre jej existenciu. Normalizačný režim je síce minulosť, no práve preto, že dnes je naše volebné právo – ešte stále – skutočné, si treba uvedomiť o to viac, čo je tu v stávke. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite