Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Ben Hodges: Ukrajinci netrpeli preto, aby teraz zastali

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Generál Ben Hodges bol šéfom Veliteľstva pozemných síl NATO, velil americkým ozbrojeným silám v Európe. Jeho vnímanie stratégie je výnimočné a podložené skúsenosťou; často sa líši od tónu prevládajúceho v médiách. V exkluzívnom rozhovore pre .týždeň zhodnotil ukrajinskú protiofenzívu.

Generál Ben Hodges: Ukrajinci netrpeli preto, aby teraz zastali ALEX WONG/GETTY IMAGES 9. december 2015 Arlington, USA: Generál Ben Hodges na brífingu o podpore európskych spojencov.

odkedy sa rozbehla ukrajinská protiofenzíva, čo bolo začiatkom júna, v rôznych médiách na celom svete, bez ohľadu na kontinent, sledujeme akúsi skepsu alebo možno skôr netrpezlivosť. V komentároch čítame a počúvame výrazy ako „patová situácia“ alebo „malý postup“. Neviem, či je zdravé šermovať takýmito hodnoteniami. Aký je váš názor, pán generál?

Nazdávam sa, že tento typ kritických komentárov, o ktorom hovoríte, nie je ničím oprávnený. Z týchto vyjadrení cítiť, že ich autori vôbec nerozumejú tomu, o čo sa Ukrajina usiluje a aké výsledky Ukrajina musí dosiahnuť. Na ukrajinskú protiofenzívu sa podľa mňa treba pozrieť v trojrozmernom modeli alebo v multidoménovom modeli, a nie v lineárnom modeli. Lineárny model v tomto prípade znamená, že ľudia vnímajú len snahu o postup z bodu A do bodu B na pozemnej úrovni. 

A keď opustíme tento zjednodušený model, vidíme, že Ukrajina sa pokúša o odrezanie, izolovanie Krymu. S týmto zámerom Ukrajinci cielene narúšajú ruskú logistiku a ruské delostrelectvo, aby mohli zapojiť do bojov zbrane s dlhším dosahom, ktoré dokážu zasiahnuť Krym, a tak postupne vytvoriť situáciu, v ktorej už Krym bude pre ruské letectvo a ruskú Čiernomorskú námornú flotilu nebrániteľný a neudržateľný. Krym je totiž rozhodujúcim územím tejto vojny. Preto ho Ukrajina zasahuje dronmi, aj námornými dronmi, a výsledok je, že ruská Čiernomorská flotila sa doslova bojí priblížiť k pobrežiu Ukrajiny. Rusi zo zúfalstva potápajú vlastné lode v okolí Kerčského mosta, len aby ho ochránili pred dronmi.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite