Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iulia Joja: Zodpovednosť za bezpečnosť Európy z nás nikto nesníme

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Hlavnou témou samitu NATO vo Vilniuse bola prebiehajúca ruská agresia na Ukrajine. O tom, či došlo k pokroku v diskusiách o vstupe Ukrajiny do Aliancie, ako aj o vplyve vojny na Európu sme sa rozprávali s Iuliou Jojou, odborníčkou na bezpečnosť.

Iulia Joja: Zodpovednosť za bezpečnosť Európy z nás nikto nesníme MEI

samit NATO vo Vilniuse sa spájal s vysokými očakávaniami, ale aj so skepsou. Napokon nebolo výsledkom jasné pozvanie pre Ukrajinu do Aliancie, dostala len opätovné potvrdenie sľubu, že niekedy v budúcnosti sa členskou krajinou stane. Dá sa vôbec povedať, že došlo k nejakému pokroku, alebo ani nie?

Došlo aj nedošlo. Obávam sa, že sme mali (opäť) nerealistické očakávania od samitu NATO. Ukrajina aj s tými, ktorí ju podporovali, skutočne dúfali, že Ukrajina dostane jasnú pozvánku a jasný časový plán vstupu. Aby však takýto časový plán mohol vzniknúť, potrebovali by sme mať jednoznačne stanovený cieľ – aby Ukrajina zvíťazila, aby Rusko prehralo a aby Ukrajina oslobodila a znovu získala celé svoje územie. Žiaľbohu, administratíva prezidenta Joa Bidena a vlastne aj sám prezident Joe Biden sa jasne vyjadrili, že nie sú pripravení stanoviť si tento cieľ – a to aj napriek stúpajúcemu tlaku od amerického Kongresu a od najbližších spojencov a partnerov Ukrajiny. Jediný pokrok, ktorý sme na papieri zaznamenali, je to, že sme sa zaviazali dlhodobo podporovať Ukrajinu vojensky. Ja sa však obávam, že s otázkou budúceho členstva Ukrajiny v NATO si ešte budeme musieť počkať na budúcoročný samit – a dovtedy vystupňovať tlak týmto smerom.

je jasné, že priebeh a výsledky samitu sledovalo aj Rusko. Aké signály dostal Putin z Vilniusu?

Aby sme boli spravodliví, tak ani Rusko nemohlo od samitu očakávať nič viac. Áno, Kremeľ môže naďalej považovať Západ za slabý – presne preto, že sme nedokázali prekonať náš kolektívny strach z Ruska a stanoviť pre Ukrajinu jasný cieľ a časový plán vstupu. Lenže pozor, na druhej strane je tu dlhodobý záväzok krajín G7, a ten je pre Kremeľ jednoznačne zlou správou – dostal priamo pred nos a čierne na bielom, že Západ je odhodlaný na dlhodobú pomoc Ukrajine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite