Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Profesorka sociológie Charlotta Stern: Príbeh úspechu trhovej ekonomiky treba rozprávať stále dookola

.juraj Medvec .rozhovory .rozhovor

Na pozvanie Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika prišla o trhu práce v Škandinávii prednášať švédska profesorka sociológie Charlotta Stern. Švédi síce milujú svoj sociálny štát, ale rozumejú trhovej ekonomike, hovorí v rozhovore pre .týždeň.

Profesorka sociológie Charlotta Stern: Príbeh úspechu trhovej ekonomiky treba rozprávať stále dookola RADOVAN KAZDA/KONZERVATÍVNY INŠTITÚT Charlotta Stern Je profesorka sociológie na Štokholmskej univerzite.

čo sú hlavné problémy, s ktorými sa borí trh práce v Škandinávii?

Tým kľúčovým je nedostatok zručností, takže množstvo spoločností má problém vyrábať, predávať a rozširovať svoj záber, lebo nedokážu nájsť vhodných ľudí. Pre tento stav existuje množstvo dôvodov. Vzdelávací systém nie je vhodne prepojený s praxou, mladí ľudia nechcú získavať zručnosti žiadané na trhu práce a máme tu tiež demografický trend. Ľudia starnú a verejný systém, ktorý sľubuje, že sa o vás v starobe postará, bude mať veľmi náročné dodržať tento svoj sľub. 

tento problém existuje aj v Škandinávii? Vo východnej Európe o ňom vieme dlhodobo.

Jeho dôsledky vidíme už dnes. Generácia narodená v štyridsiatych rokoch predstavuje veľkú časť zamestnancov verejného sektora a dnes ide do dôchodku. Máme nesúlad v tom, kde ľudia chcú pracovať a kde zamestnávatelia poskytujú pracovné miesta. Toto je veľká výzva. Potom máme problémy s integráciou. Do švédskej spoločnosti sme prijali množstvo utečencov, ale je pre nich ťažké nájsť si prácu – z viacerých dôvodov. 

Jedným z nich je, že minimálna mzda, ktorú dnes upravujú kolektívne zmluvy, je príliš vysoká a nováčikovi komplikuje snahu získať miesto. 

minimálnu mzdu na Slovensku nastavuje vláda. Vo Švédsku ju neurčuje štát?

O minimálnej mzde u nás rokujú odbory a zamestnávatelia. Preto máme množstvo minimálnych miezd a niektoré kolektívne zmluvy dokonca nestanovujú nijakú minimálnu mzdu. Málo platené miesta sú vstupnou bránou na trh práce, čo sa vzťahuje aj na mladých ľudí, ktorí nie sú odskúšaní a nemajú nijaké pracovné skúsenosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite