Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusi ostreľujú hlavne miesta, kde dobrovoľníci zvážajú ľudí evakuovaných po povodni

.michal Oláh .rozhovory

Stanislav Valeriyovych Zhadan viedol pred celoúzemnou vojnou na Ukrajine dobrovoľnícku mimovládnu organizáciu „Hunters Kharkov“ (Lovci Charkova), ktorej úlohou bolo mapovať a nahlasovať drogových dílerov v Charkove. Dnes vedie humanitárny tím v najhorúcejších vojnových zónach Ukrajiny, posledné dni pomáha obetiam záplav v Chersonskej oblasti. Náš krátky rozhovor vznikal telefonicky na niekoľkokrát v prestávkach počas evakuácie zaplavených dedín. ​

Rusi ostreľujú hlavne miesta, kde dobrovoľníci zvážajú ľudí evakuovaných po povodni archív Stanislava Valeriyovycha Zhadana

aká je súčasná situácia v Chersonskej oblasti, ktorú postihli záplavy spôsobené roztrhnutím vodnej elektrárne? 

V súčasnosti klesla priemerná hladina vody o 1,5 metra na 3,25 metra. V dedinách medzi Kachovkou a Chersonom voda ustúpila viac ako kdekoľvek inde. Humanitárne misie pracujú vo všetkých postihnutých obciach. V meste Cherson je už teraz počet dobrovoľníkov vyšší, ako je potrebné, inde zasa chýbajú.

koľko obetí mala doteraz táto prírodná katastrofa?

Na túto otázku nikto nikdy nebude vedieť odpovedať s istotou, pretože ešte neustúpila dostatočne voda zo všetkých zaplavených dedín, aby sme to mohli zistiť, a nie je známe, koľko ľudí odniesol prúd. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite