Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimir Milov: Je mýtus propagandy, že Putina nemá kto nahradiť

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Na Globsecu sme mali štúdio, v ktorom sa nám podarilo pozhovárať s množstvom zaujímavých ľudí. K nim patril Vladimir Milov, kedysi viceminister energetiky Ruskej federácie, dnes antiputinovský disident v exile. Jeho pohľad na Rusko je jasný, kritický, ale nie pesimistický.

Vladimir Milov: Je mýtus propagandy, že Putina nemá kto nahradiť DMITRY ASTAKHOV/SPUTNIK/AP/SITA 9. máj 2023 Moskva, Rusko: Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Ruska Sergej Šojgu na vojenskej prehliadke k 78. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom.

vďaka, Vladimir, že ste prijali naše pozvanie na rozhovor. Ešte začiatkom roka vám vyšiel článok v celosvetovo čítanom časopise Foreign Affairs, kde ste rozoberali efekt ekonomických sankcií uvalených na Rusko po tom, čo rozpútalo otvorenú vojnu proti Ukrajine. Fungujú sankcie? Účinkujú tak, ako sa od nich očakávalo, alebo nejakým iným spôsobom?

Vladimir Milov: Je otvorená otázka, čo ľudia od sankcií očakávali, pretože ak počúvate politikov, komentátorov, analytikov, jednak čakali od sankcií absolútne rozličné veci, jednak sa ich názory v čase menili. Preto by som navrhol, aby sme nepomeriavali účinok sankcií s očakávaniami, ale radšej sa sústredili na objektívny obraz. Lebo, ako často zdôrazňujem, žijeme v informačnom veku, keď každý očakáva, že veci sa budú diať rýchlo, a ak Putin po uvalení sankcií neprestane z jedného dňa na druhý viesť svoju vojnu, ľudia si povedia, že sankcie asi teda nie sú ktoviečo.

Ale fakty sú jasné: sankcie Rusko tvrdo zasahujú. Predovšetkým treba spomenúť, že Rusko zažíva tento rok vážnu rozpočtovú krízu. Vládne financie sú na tom zle, existuje obrovský deficit, ktorý zapríčinilo embargo na ropu a to, že Putin odrezal európskych odberateľov od svojich dodávok zemného plynu. Príjmy Ruska z ropy a plynu sa za prvé štyri mesiace roku 2023 znížili o 52 percent v porovnaní s prvými štyrmi mesiacmi roku 2022.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite