Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudovít Ódor: Treba ukázať, že sa to dá aj inak

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Pred zhruba mesiacom sme sa tu s Ľudovítom Ódorom zhovárali, čo treba urobiť, aby sa Slovensko znovu naštartovalo, a nielen ekonomicky. Dnes tu sedí znovu, lebo medzitým sa stal predsedom vlády. Tak čo teda treba robiť so Slovenskom?

Ľudovít Ódor: Treba ukázať, že sa to dá aj inak Boris Németh

tá zmena pozície – z viceguvernéra Národnej banky na premiéra – je až neuveriteľná. Čo sa to stalo?

Stalo sa to, že vláda Eduarda Hegera nevydržala do predčasných volieb. Prezidentka pravdepodobne nemala inú možnosť, ako siahnuť po tejto alternatíve – vláde úradníkov či odborníkov. Ústava to takto nepozná, čiže je to kvázi normálna vláda, ale má obmedzený mandát a po tridsiatich dňoch, ak nezíska dôveru parlamentu, bude mať obmedzené pole pôsobnosti – zhruba tak ako predchádzajúca vláda.

čím viac sa blížil septembrový termín volieb, tým viac som si hovoril, že je málo pravdepodobné, že sa nájdu ľudia, ktorí prijmú takúto úlohu – zostaviť vládu, ktorá bude terčom útokov. Nakoniec som bol prekvapený, lebo to šlo veľmi rýchlo. Čo motivuje človeka zobrať takéto miesto s vedomím, že to bude na krátky čas? 

Dobrá otázka. Už na začiatku som povedal pani prezidentke, že ak by to malo byť na dva-tri mesiace, tak by to nedávalo zmysel, nemalo by to nič spoločné s vládnutím. Povedal som, že keď to bude tak na päť-šesť mesiacov, dá sa o tom uvažovať. A prečo? Trochu to nadväzuje na debatu, ktorú sme tu mali predtým, že Slovensko možno potrebuje viac pokoja, potrebuje vidieť aj tie svetielka nádeje, o ktorých sme sa bavili. Tých päť-šesť mesiacov je dosť dlhá doba na to, aby sa dalo niečo krátkodobo posunúť, ale aj pripraviť nejaké pekné veci do budúcnosti pre ďalšiu vládu. S týmto sa stotožnili všetci. Samozrejme, keď som sa s nimi rozprával, prvá otázka znela, prečo. Ale všetci to vnímali tak, že je to služba krajine. Títo ľudia, ktorí pochádzajú z prostredia úradníckeho, analytického, expertného, to vnímali tak, že kedy, ak nie teraz? Situácia v spoločnosti nie je veľmi dobrá a treba ukázať, že sa to dá aj inak.

niekto by mohol povedať, že je to aj dobrá položka do životopisu a otvorí to dvere k ďalšej kariére. Hralo aj toto úlohu?

Vo svojom prípade som toto vôbec nevnímal. Ja som sa pohyboval v odborných kruhoch a pozícia premiéra určite nie je moja vysnívaná. Ide mi skôr o podstatu veci – posúvať krajinu ekonomicky dopredu. To robím dvadsať rokov. Položka v životopise mi pri tých rozhovoroch ani nenapadla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite