Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pomôžu Maďari demokracii na Slovensku?

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

V septembrových voľbách pôjde o veľa – možno o všetko. A vždy, keď Slovensko obránilo svoju demokraciu, boli pri tom v pozitívnom zmysle maďarské strany. Čo sa od nich dá čakať teraz? Hovoril o tom Zsolt Simon, líder Maďarského fóra, ktoré sa spojilo s ďalšími subjektmi.

Pomôžu Maďari demokracii na Slovensku? Boris Németh

je ešte možné zabrániť tomu, aby sa unesený štát vrátil?

Tá šanca existuje. Nie som človek, ktorý by hodil flintu do žita. Je pravda, že každý vychádza z toho, čo dnes vidí na politickej scéne. Vidí, že Smer a Hlas majú po 17 %. Vidí, že predstavitelia súčasnej vládnej koalície, toho chaosu, ktorý sme tu mali a máme aj dnes, majú sotva okolo 5 %, respektíve pod tým číslom. Aj poverený premiér, ktorý si stvoril stranu – alebo čo to spolu vytvorili –, je ďaleko pod 5 %. Voľby sa však nekonajú dnes, budú sa konať 30. septembra, tá situácia môže byť iná. Je strašne veľa voličov, ktorí nie sú rozhodnutí. Pokiaľ sa vytvorí ponuka, ktorá vie naplniť požiadavku, aby sa nevrátilo obdobie mafie, ktorú reprezentoval Fico a spol., a aby sa nevrátilo obdobie chaosu, ktorý sme tu mali, tak táto ponuka má podľa mňa dostatočný priestor na to, aby oslovila voličov. Možnože by mohla byť aj víťazom volieb.

súčasťou ponuky, ktorá nezahŕňa ani minulosť matovičovskú, ani minulosť uneseného štátu, je v skutočnosti len zopár zoskupení. Jedným je PS, ktoré má už dosť výrazne nad 10 %. A ďalej? Súčasťou vlád neboli reprezentanti KDH, ale KDH je tesne na hranici – ako vždy pred voľbami. Hrozí, že môže prepadnúť. Druhým zoskupením, ktoré nebolo ničoho súčasťou, je čo vlastne? Maďarské fórum sa v posledných dňoch spojilo s viacerými zoskupeniami. Ako sa teda nazýva tá alternatíva?

My sme to urobili trošku neštandardne. Dohodli sme sa na spolupráci, na vytvorení akejsi volebnej strany pod názvom Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Sú to zoskupenia a ľudia, ktorí sú v politike dlhšie. ODS aj Maďarské fórum tu fungujú od roku 2019, Demokratická strana je najstaršia z nás, ale aj strana Rómskej koalície existuje od roku 2009, ak si dobre pamätám. Dohodli sme sa, že pod týmto názvom vytvoríme jednu volebnú stranu. Preto je to v tejto podobe, aby sme mohli ľuďom ukázať, že sa vzájomne rešpektujeme, vieme sa dohodnúť a máme spoločné hodnoty. Pre nás je základným elementárnym nemenným bodom to, že patríme do EÚ a naše miesto je v západnej demokracii, v NATO, že máme mať právny štát. To sú základné veci a je smutné, že 19 rokov po vstupe do EÚ sú tu politici ako Robert Fico, ktorí by chceli otočiť kormidlo a povedať, že patríme na Východ, nie do západného sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite