Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeff Gedmin: Kľúčovou vlastnosťou lídra je ochota slúžiť

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Jeff Gedmin ako riaditeľ Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda mal možnosť osobne spoznať lídrov krajín strednej a východnej Európy, bývalých disidentov, ktorí boli po páde železnej opony kľúčoví. Čím boli výnimoční? V čom na nich nadväzuje Zuzana Čaputová?

Jeff Gedmin: Kľúčovou vlastnosťou lídra je ochota slúžiť JAROSLAV NOVÁK/TASR 13. marec 2023, Bratislava: Čerstvo inaugurovaný český prezident Petr Pavel a Zuzana Čaputová pri prehliadke čestnej stráže. Prvá zharaničná cesta českej hlavy štátu vždy vedie na Slovensko.

aké vlastnosti lídrov, ktorí viedli postsovietske krajiny po páde železnej opony, z nich robili mimoriadne osobnosti?

Mnohí z týchto kľúčových lídrov nepochádzali z prostredia politiky – Lech Walesa bol odborový organizátor. Andrej Sacharov v Sovietskom zväze nepochádzal z prostredia politiky. Alebo Nátan Šaranský, neskôr politik v Izraeli, ktorý sa narodil v Sovietskom zväze, tiež nebol z prostredia politiky. Vzišli z rôznych odborov, z rôznych oblastí života, často boli v týchto odboroch úspešní a všetci mali cit pre slobodu, vášeň pre slobodu, túžili po slobode. 

Mali predstavu a víziu, že ich krajiny budú prekvitať a prosperovať, ak budú mať slušnú a zodpovednú vládu, garantované základné ľudské práva a politické slobody. Neboli to politológovia, ale mali úplne jasno v tom, že občania si majú svojich lídrov voliť, a ak títo lídri nekonajú, ako majú, tak ich voľbami zase zbaviť úradu. Vedeli, že spoločnosť, aby bola živá, potrebuje slobodu slova, slobodné médiá, slobodu zhromažďovania, slobodu vierovyznania.

ktorého z týchto lídrov ste poznali najlepšie? Václava Havla?

Poznal som ich niekoľko, ale jeho určite najviac. Václav Havel bol v mnohom pozoruhodný, v mnohom vyčnieval nad svojím okolím a zároveň sa dalo povedať, že stelesňoval niečo charakteristické pre celý vtedajší región stredu a východu Európy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite