Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vera Mironova: Cudzinecká légia ma nevzala, tak robím vedu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Vera Mironova má prezývku „frontová vedkyňa“, lebo skúma život v zónach bojov na vlastnej koži, nie z pohodlia Harvardu. Pôvodom Ruska, ktorá sa do vlasti nechce ani nemôže vrátiť, vidí v tých, s ktorými hovorí, vždy ľudí: či sú to bojovníci Islamského štátu, alebo Pravého sektora.

Vera Mironova: Cudzinecká légia ma nevzala, tak robím vedu VERA MIRONOVA Fotografia Very Mironovej z oslobodzovania Mosulu od Islamského štátu v Iraku.

máte zaujímavú kombináciu profesií – ste akademička a zároveň vojnová reportérka. Čo inšpiruje vedkyňu, aby sa vybrala do terénu v maskáčoch, prilbe a nepriestrelnej veste?

Mňa „nakopla“ skúsenosť z akademického prostredia, kde som s prekvapením zistila, že tam pracujú hlavne teoretici. A ja si nemyslím, že ak spracúvate tému, ktorej prospieva terénny výskum, tak ju treba rozoberať od stola, čo je prístup mnohých akademikov. Pamätám si, ako nám na jednej vysokoškolskej prednáške profesor povedal: „Predpokladajme, že bojovníci v Bosne uvažujú takto a takto.“ Okamžite mi zišlo na um: „Prečo by sme o ich uvažovaní niečo predpokladali? Nie sú to delfíny, dá sa s nimi komunikovať, môžeme za nimi ísť do Bosny, hovoriť s nimi, alebo hoci telefonovať, je predsa toľko možností!“ Brala som to skrátka inak.

odvtedy ste sa vy sama veľakrát ocitli v teréne, vo vojnovej zóne, a hovorili ste s ľuďmi, ktorí boli do bojov zapojení. Zmenila vás tá skúsenosť?

Pravdaže, zmenilo to moje chápanie sveta, hlavne v jednej veci. Toľko som počúvala, že takáto komunikácia s bojovníkmi rôznych, aj extrémnych skupín, nie je možná, až ma napokon ohromilo, čo som z vlastnej skúsenosti zistila: že títo ľudia sú viac-menej normálni, bežní jedinci, a to by som vztiahla dokonca aj na tých najbizarnejších bojovníkov Islamského štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite