Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štiavničania po požiari: Budúcnosť Štiavnice je v ľuďoch

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Banská Štiavnica sa stala obeťou požiaru. A my vidíme, že neraz zabúdame na to, čo tu máme, ale mať nemusíme. Dokážeme obnoviť nielen mesto, ale aj našu ochotu pomáhať? Hovoríme o tom s Martinom Macharikom a Tomášom Lazarom.

Štiavničania po požiari: Budúcnosť Štiavnice je v ľuďoch Boris Németh Súkromný dom na ulici Dolná ružová. Plný zásah dostal aj kultúrny priestor Eleuzína (vľavo).

požiar poškodil jedno z našich najkrajších miest. My sme tu dnes s ľuďmi, ktorí s obnovou a s kultúrou Banskej Štiavnice priamo súvisia. Najprv sa nám predstavte.

Martin Macharik: Volám sa Martin Macharik, v Štiavnici sa vyskytujem posledných 32 rokov a bývam tam 17 rokov. Pôvodne som z Modry. Modra je podobná ako Banská Štiavnica veľkosťou, históriou a nastavením malomesta. Presťahovali sme sa tam a narodili sa nám tam deti.

si úzko spojený so záchranou Kalvárie. Ako?

MM: S Katkou Voškovou sme dali ponuku vlastníkom, už to bude 17 rokov, že dáme posledný pokus to zachrániť a ten pokus dopadol dobre.

Tomáš Lazar: Volám sa Tomáš Lazar a v Banskej Štiavnici som prevádzkoval antikvariát – priestor na pomedzí kultúry a firmy. Snažím sa hovoriť, že som Štiavničan, aj keď to v občianke nemám napísané. Žil som tam s výnimkou vysokej školy celý život. Keď som doštudoval, rozhodol som sa vrátiť a založiť antikvariát.

prevádzkoval si antikvariát, čiže už ho neprevádzkuješ?

TL: Požiarom sme boli priamo dotknutí. Väčšinu kníh sa nám podarilo vyniesť pred obchod a zachrániť, takže teraz fungujeme iba online. Naše spojenie so Štiavnicou – kamenný obchod – už, bohužiaľ, nebude môcť pokračovať na pôvodnom mieste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite