Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vašečka, Slosiarik: Musíme prekonať nedôveru v spoločnosti

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Je šanca, že voľby dopadnú pozitívne pre Slovensko, pre jeho demokraciu, pre jeho bezpečnosť? Je spoločnosť, postihnutá pocitom ohrozenia, ešte schopná robiť dobré rozhodnutia? Ak áno, skúsme začať od seba.

Vašečka, Slosiarik: Musíme prekonať nedôveru v spoločnosti Boris Németh 14. marec 2023, Bratislava: Štefan Hríb, Martin Slosiarik a Michal Vašečka diskutujú v relácii .pod lampou.

je dianie, ktoré sledujeme, dôvodom na depresiu?

Michal Vašečka: My, ktorí pracujeme s dátami, tú depresiu máme väčšinou skôr ako ostatní, takže ja som skôr v postdepresívnom štádiu: zmieril som sa s tým, že najlepší variant vývoja nebude pre mňa úplne vyhovujúci. Skúsim radšej povedať niečo ako samopopierajúce sa proroctvo, teda niečo, čo sa možno nestane práve preto, že to zaznie. Začínam sa obávať, že ešte aj ten nie úplne vyhovujúci variant nemusí nastať.

martin, ty očakávaš ešte nejakú udalosť, čo nejako zmení ten trend? 

Martin Slosiarik: Môže to byť náhodná udalosť. Všetko, samozrejme, závisí od toho, ako sa tá stredopravá časť politického spektra – pardon, možno ten výraz už nezodpovedá realite, ale budem ho používať –, takzvane uprace. Ako sa to celé nejakým spôsobom pospája a nepospája, a ak sa to nepospája, bude im priať šťastena a neprepadne priveľa hlasov, takže v kooperácii s niekým zostavia vládu? Myslím si, že v najlepšom prípade nás čaká vláda, ktorá bude vnikať naprieč politickým spektrom.

pred troma rokmi mala tá koalícia ústavnú väčšinu, dnes máme vládu v nedôvere. A zoskupenia, ktoré vládu robili, svojím konaním vracajú do politiky to, čo sme si mysleli, že sa už po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nevráti. Lenže teraz hovoria, že to nevadí, lebo keď sa pospájajú, napravia to. Kde sa vzala viera, že spájanie zmení ten trend?

MV: Tá viera hovorí, že Slováci to nakoniec dajú. Že sa v kľúčových momentoch vždy pospájali. Ja na to ale poviem: „Pekné, že veríte, ale aké sú v tejto situácii argumenty?“ A tie argumenty nie sú, zaznieva skôr niečo ako ezoterika. A my s Martinom hovoríme: „To nevychádza.“ Lebo dáta hovoria nemilosrdnou rečou. Čiže i keby sa tí ľudia pospájali veľmi kvalifikovane, precízne, sledujúc všetky trendy, ktoré v tejto spoločnosti sú, ani to nemusí stačiť. Aj keby všetko prebehlo ideálne, nemusí to stačiť na to, aby mohli tvoriť vládu bez Smeru a Hlasu. Oni chcú nielen vládu bez Fica, čo je samozrejmé, ale dodajú, že aj bez Pellegriniho. To je morálny postoj a mne je sympatický, len s morálnym postojom si teraz nevystačia, lebo oni vlastne povedali, že idú do opozície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite