Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Ľudia nezabudli, len potrebujú počuť vysvetlenia

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Zakrátko uplynie päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tá vražda priviedla na námestia davy volajúce po spravodlivosti, prišli voľby a vláda s ústavnou väčšinou. A teraz sa zdá, že unesený štát sa môže vrátiť. Aké sú naše vyhliadky? Hovorím o tom s Romanom Kvasnicom.

Roman Kvasnica: Ľudia nezabudli, len potrebujú počuť vysvetlenia Boris Németh

v akom stave je súd a vyšetrovanie vraždy? 

Prebieha pojednávanie pred Špecializovaným trestným súdom. Je to konanie, ktoré nasledovalo po tom, ako Najvyšší súd zrušil pôvodné oslobodzujúce rozhodnutie, ktorým boli oslobodení Kočner a Zsuzsová. Opakované konanie pred súdom prebieha od minulého roku. Najbližšie konanie má byť pred koncom marca. Z vyjadrenia predsedníčky senátu som pochopil, že prvostupňové konanie by sa mohlo skončiť koncom apríla.

v čom je toto pojednávanie iné ako to prvé? V čom Najvyšší súd nariadil  súdu konať inak?

Stotožnil sa aj s mojimi tvrdeniami, ktoré som urobil ako zástupca Zlatice Kušnírovej. Teraz zastupujem rodičov Jána Kuciaka. Odvolací súd naznačil, že správy cez aplikáciu Threema je potrebné vyhodnotiť v súlade s udalosťami, kedy prebiehala komunikácia medzi Kočnerom a Zsuzsovou. Najvyšší súd tiež povedal, že je potrebné vykonať dôkazy, ktoré tiež prvostupňový súd teraz vykonáva.

koncom apríla môžeme očakávať verdikt?

Áno.

je toto konanie oproti tomu minulému vylepšené? 

Na jednej strane súd vykonáva dokazovania, ktoré sa súdu predtým zdali nadbytočné. Na druhej strane, čím je rozsudok vzdialenejší od spáchania trestného činu, tým je dokazovanie zložitejšie. Táto vec je však špecifická, lebo veľa dôkazov má digitálnu formu a stále ešte nachádzame také, ktoré sú významné pre preukazovanie viny. Navyše softvérové možnosti, ktoré boli k dispozícii na rozšifrovanie digitálnych stôp, sa za tri roky posunuli dopredu. Digitálne stopy, ktoré boli zaistené bezprostredne po vražde a zadržaní Kočnera a Zsuzsovej, by mohli poskytnúť nové dôkazy pre posudzovanie ich viny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite