Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeffrey Gedmin: Reagan vedel, že fakty sú v boji proti diktatúram kľúčové

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Jeffrey Gedmin bol štyri roky šéfom Rádia Slobodná Európa/Rádia sloboda (RFE/RL). V tomto rádiu, ktoré kedysi prinášalo pravdu a fakty toľkým obyvateľom komunistického bloku, je dnes členom správnej rady. Je slobodný svet schopný poraziť Putina? Čo na to potrebuje?

Jeffrey Gedmin: Reagan vedel, že fakty sú v boji proti diktatúram kľúčové KONSTANTIN ZAVRAZHIN/AP/SITA 2. február 2023 Volgograd, Rusko: Ruský prezident Vladimir Putin na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 80. výročia sovietskeho víťazstva v bitke pri Stalingrade.

nedávno ste sa zúčastnili na otvorení nových redakcií RFE/RL v Pobaltí? 

Otvárali sa nové redakcie v Litve a Lotyšsku. Do Lotyšska som sa nedostal, ale v januári sa mi podarilo cestovať do litovského hlavného mesta Vilniusu, kde redakcia vznikla.

nebyť Rádia Slobodná Európa, moja rodina by bola za komunizmu žila v informačnej chudobe. A mnoho iných rodín tiež. Vtedy bolo jasné, že pravda a fakty sú zbraňou v boji za slobodu a že sú aj humanitárnou pomocou pre ľudí v diktatúrach. Nepozabudlo sa na to tak trochu po páde komunizmu?

To rozhodne. V USA často berieme prístup k informáciám ako samozrejmosť a uniká nám tá obrovská dôležitosť informácií, ktoré sú pravdivé, presné, spoľahlivé, dôveryhodné. Aj my sme v istom zmysle stratili kompas.

pripomenula nám to aj ruská hybridná vojna, na ktorú ale stále reagujeme trochu oneskorene. Vidíte v USA, vo Washingtone, v odborných či politických kruhoch nejakú novú snahu dôraznejšie riešiť túto situáciu?

Toto je veľmi dôležité a úplne s vami súhlasím. Pre takých ako Vladimir Putin je idea pravdy len predĺžením moci a informácie sú pre neho zbraňou alebo nástrojom manipulácie a subverzie. V skutočnosti sú pravda, presné, výstižné a spoľahlivé správy a analýzy ako kyslík. Zdravá občianska spoločnosť, zdravá demokracia nemôžu bez nich existovať. My sme už dávnejšie v istom type informačnej vojny, ktorý nie je vždy veľmi viditeľný, ale nemali by sme ho naivne prehliadať. A Rusko nie je jedinou krajinou, ktorá takúto vojnu vedie. 

Čína to robí tiež, Irán tiež, hoci každý iným spôsobom. Takže pre USA je to náročná otázka, pretože ani u nás nie je úplná zhoda na tom, čo by malo byť predsa jasné: že USA ako veľká a ekonomicky silná krajina potrebuje omnoho robustnejšiu mediálnu a informačnú politiku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite