Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Petková: Hlas je Smer v roku 2020

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Tridsiateho septembra budú parlamentné voľby a vo vláde, ktorá z nich vzíde, bude s vysokou pravdepodobnosťou strana Hlas. Zuzanu Petkovú z Nadácie Zastavme korupciu som zavolal, aby sme sa porozprávali aj o tom, čo bude Hlas vo vláde znamenať pre pokus Slovenska prinavrátiť si spravodlivosť.

Zuzana Petková: Hlas je Smer v roku 2020 BORIS NÉMETH

na začiatok položím jednoduchú otázku: Keď sa povie Hlas, čo ti napadne?

Napadne mi Smer 2020. Pre mňa voliť Hlas je to isté ako voliť Smer v roku 2020. Smer sa samozrejme posunul k horšiemu z geopolitického aj hodnotového hľadiska a jeho rétorika je dnes podobná fašistom. Ale v Hlase je mnoho ľudí, ktorí dlho budovali Smer, stáli v popredí, len majú trochu prijateľnejšie geopolitické smerovanie. 

skutočný Smer z roku 2020 nie je dnešný Smer, ale Hlas. V roku 2020 bolo pre veľkú časť spoločnosti, aj vzhľadom k vražde Jána a Martiny, aj vzhľadom k unesenému štátu neprijateľné voliť Smer. No a dnes je pre veľkú časť spoločnosti prijateľné voliť Hlas. Čo sa stalo?

Pre veľkú časť spoločnosti je prijateľné aj voliť Smer ako taký. Ja to vnímam tak, že spoločnosť sa opäť posunula k iným témam ako boj proti korupcii, a to pod vplyvom iných udalostí: vojny na Ukrajine, Covidu, krízy, neschopnosti súčasnej vlády známej protikorupčným étosom. Ľudia sú už pri korupčných kauzách letargickí.

z prieskumov vychádza, že Smer a Hlas majú približne 35 percent. Ak to berieme tak, že je to vlastne celé Smer, má najviac za posledné roky. Je jediným vysvetlením, že ľudia zabudli? Alebo robia tie dve strany niečo tak dobre a koaličné strany tak zle, že ľudia nemajú koho iného voliť?

Keď sa s ľuďmi rozprávam o korupcii a podobných témach, často počujem argument, že tamtí kradli, títo sú neschopní a v konečnom dôsledku je to to isté. Hentí si síce niečo nakradli, ale títo premrhali milióny svojou neschopnosťou, čiže tam pustime niekoho, kto si trošku (podľa ľudí trošku) nakradne, ale má know-how. 

ale my vieme o minulosti viac ako predtým. Mnohí sú obžalovaní, ale aj odsúdení. Je logické, že ľudia odsudzujú tých, ktorí vládnu teraz, ale logické by bolo aj to, že sa nevrátia k tým, ktorí uniesli štát.

Nie je. Smeru sa darí spochybňovať trestné konania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite