Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac a František Mikloško: Po voľbách príde už len udržiavacia vláda

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Odchádza vláda, ktorá mala byť nádejou, ale priniesla sklamanie. Preto vznikajú subjekty, ktoré chcú znovu zachrániť Slovensko. Majú šancu? V panelovej diskusii o tom uvažujú Peter Zajac a František Mikloško.

Peter Zajac a František Mikloško: Po voľbách príde už len udržiavacia vláda DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 27. január 2023, Bratislava: Mikuláš Dzurinda počas tlačového brífingu Modrej koalície na tému Predstavenie nového politického projektu.

na Slovensku politici opäť uvažujú, ako nazbierať percentá cez vytváranie nových subjektov, spájanie či prebehovanie ľudí medzi stranami. Vy ste už niečo podobné zažili. Aj príbeh SDK bol o spájaní a o percentách. V čom je to dnes iné?

Peter Zajac: Ja som vo svojom politickom živote ani nezažil nič iné ako spájanie a rozpájanie. Prvé spájanie bolo v novembri 1989 a už o rok nasledovalo brutálne rozpájanie – vznik HZDS. Druhý raz som zažil spájanie a rozpájanie v rokoch 1996 a 1998. Vtedy sme vytvorili najskôr normálnu koalíciu KDH a DS. KDH malo v priemere asi 12 percent, my sme mali 5 percent. Nato prišla DÚ s požiadavkou vytvoriť trojkoalíciu a tá aj vznikla, keďže DÚ mala v priemere 10 percent a to už bolo reálne 27 percent. Potom prišli Ivan Šimko a Jano Budaj s predstavou, že koalíciu treba zväčšiť o zelených a o sociálnych demokratov: SDK ako päťkoalícia mala vyše 30 percent. Prečo to hovorím? Pretože SDK vo voľbách dostala napokon 26 percent a voľby nevyhrala.

..dostala menej, ako bol súčet percent tých jednotlivých strán.

PZ: Áno. No hoci HZDS s Mečiarom na čele vyhralo voľby, nemohlo zostaviť vládu, a tak SDK so všetkými demokratickými stranami zostavila vládu. Nepokladám preto za samozrejmé, že keby Fico vyhral voľby, že by dokázal zostaviť vládu.

on sám o tom hovorí...

PZ: Na rozdiel od rôznych prchavých politikov má  v tomto pamäť. Inak, my sme boli ešte ako SKOI na kandidátke KDH. Vtedy boli štyri volebné obvody a KDH nám korektne ponúklo v každom volebnom obvode jednu celú líniu nad 10 percent, čo bol priemer ich výsledkov. Teda že z nás sa do parlamentu dostane toľko kandidátov, koľko k ich výsledku pridáme. No a keby sme sa nedostali a bolo by druhé skrutínium, KDH by nám dalo miesto v skrutíniu. Skrutínium bolo a Ján Čarnogurský povedal, áno, budete mať jedného poslanca: Jána Langoša. Proti tomu hlasoval v KDH iba Ivan Šimko. Nie Dzurinda, ale Ivan Šimko. V roku 2010 sme zasa boli na kandidátke Most-Híd a získali sme štyri mandáty. Potom prišiel euroval, neskôr Peter Osuský prešiel k Sulíkovi a boli sme v podstate z kola von.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite