Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociológ Michal Vašečka: Stále dávame objednávku na politikov z minulosti

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Prieskumy hovoria jasne: vo voľbách by zvíťazili Hlas a Smer. Dá sa to ešte zvrátiť? Kto a ako by sa musel spojiť, čo by sme museli zmeniť v našom prístupe? Sociológ Michal Vašečka odpovedá na tieto otázky a hovorí aj o tom, či sme vôbec moderná spoločnosť.

Sociológ Michal Vašečka: Stále dávame objednávku na politikov z minulosti BORIS NÉMETH

máme pár dní po neúspešnom referende. Politici hovoria o úspechu, aj Smer, aj OĽaNO hovoria o mohutnom víťazstve. Samotný fakt, že prišlo 1,2 milióna ľudí, je hodný reflexie. Kto vyhral v referende?

Referendum bolo neplatné, takže to na prvý pohľad vyzerá, že Robert Fico a Smer neuspeli. Niektorí ľudia tento výsledok interpretovali ako jasný signál, že ľudia nechcú predčasné voľby. To je hlúposť. V princípe vyhral Robert Fico, lebo uspel bez toho, aby dramaticky mobilizoval voličov a investoval do toho peniaze svoje alebo Smeru. Ukázalo sa, že jeho mobilizačné schopnosti pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami sú veľmi veľké, spojil aj ľudí z iných táborov a potenciálne vie načrieť medzi nerozhodnutých voličov, prípadne nevoličov. Ak sa mu to podarí aj pri parlamentných voľbách, jeho šance prudko stúpajú. Fico môže parlamentné voľby vyhrať, hoci si to doteraz nikto oficiálne nepripúšťal. 

jedna skupina tých, ktorí pokladajú účasť v referende za príliš vysokú a sú z nej smutní, hovorí, že do konca septembra je dosť času, aby vláda urobila niektoré veci, prestala sa hádať, prípadne aby sa dokončili nejaké vyšetrovania. A to by vraj mohlo spôsobiť, že prozápadné strany nemusia prehrať. Druhá skupina hovorí, že toto nepôjde, že najlepšie, čo môžeme očakávať, je, že časť prozápadných strán bude v budúcej vláde s Hlasom Petra Pellegriniho. Tretia skupina hovorí, že je to stratené. Ty si uviedol, že aj tá druhá alternatíva je už pasé. Takže je to stratené?

Áno. Neverím, že bývalá koalícia zásadne zmení správanie a bude komunikovať príčetne. Neverím, že neprepadnú proeurópske, proatlantické a prodemokratické hlasy. Ono to môže byť za istých okolností značný prepad. Skúsenosť posledných 33 rokov hovorí jasne: vždy keď začali prepadávať demokratické hlasy, tak to slovenskí demokrati nedali. Prečo to tvrdím? Peter Pellegrini je zatiaľ víťazom prieskumov verejnej mienky a všetci už mesiace predpokladajú, že on dostane do ruky kľúče a bude môcť vyjednávať o budúcej vláde. 

„Kríza identity Slovenska je hlboká, hoci je tu nacionalizmus, ktorý je o nereflexivite k sebe samým. Nemáme sa radi. Nie je to ani o tom, že odmietame iných – my odmietame seba. “

Ale ľudia majú tejto vlády plné zuby, všetko sa to rozsypalo a Pellegrini dosiahol svoj strop. Lepšie čísla už neurobí. Smer na svojom strope nie je ani zďaleka a polovica Pellegriniho voličov uvažuje o Smere ako o svojej druhej voľbe. V hre je tak až 10 percentuálnych bodov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite