Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zakladateľ a riaditeľ Globsecu: Nie sme krajina druhej kategórie

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Globsec založili v roku 2005 vysokoškoláci v Banskej Bystrici. Jedným z nich bol Róbert Vass. Odvtedy Globsec rástol a teraz sa mu podarilo svoju víziu exportovať do zahraničia. Prečo je dôležité, aby Slovensko riešilo problémy sveta? Nie sme na to primalí?

Zakladateľ a riaditeľ Globsecu: Nie sme krajina druhej kategórie MICHAL SVÍTOK/TASR 2. jún 2022 Bratislava: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa prihovára zúčastneným samitu Globsec 2022 Bratislava Forum. Mimo iného poďakovala Slovensku za solidaritu s ukrajinskými utečencami.

v posledných dňoch sa Globsecu niečo podarilo. Čo to bolo?

Róbert Vass: Globsec ide do dospelosti a tento rok je pre nás prelomový, pretože v posledných rokoch sa snažíme, aby slovenský projekt, ktorý si vybudoval medzinárodný rešpekt, prekročil hranice – aj fyzické. Otvorili sme kancelárie: minulý rok v Bruseli a vo Viedni, tento rok v USA a Kyjeve. Máme teda štyri zahraničné kancelárie. V USA máme vlastnú nadáciu, ktorú sme založili tento rok. V Globsecu pracuje okolo 18 národností. Ľudia sa sťahujú do Bratislavy, aby mohli mať cez Globsec vplyv na medzinárodnú, európsku a svetovú politiku. Chceli sme to tak od začiatku, a predsa sa nám ani nesnívalo, že z inštitúcie zo Slovenska vznikne inštitúcia, ktorá je medzinárodne rešpektovaná, ktorá je súčasťou pozitívneho zahraničnopolitického obrazu Slovenska.

na Slovensku je teda významná inštitúcia, kde sa schádzajú prezidenti, premiéri, ministri obrany a významní ľudia z pozadia a diskutujú, kam by mal a mohol svet smerovať. Uvedomujete si, akú vec ste dosiahli?

Väčšinou, až keď nám to niekto zvonku povie, lebo bežne sme ponorení do každodennej agendy. Ambíciu sme formulovali hneď na začiatku, keď sme nazvali prvú konferenciu Globsec – globálna bezpečnosť. Chceli sme ukázať, že Slovensko nie je malá krajina, že musíme prekročiť mentálne hranice, ktoré si na seba ako krajina zvykneme klásť. Chceli sme ukázať, že je jedno, odkiaľ sa snažíte spraviť globálny dopad, ak ste konzistentní, viete nadchnúť kľúčových ľudí, ktorí s vami robia, a ktorí vám veria doma aj zahraničí, viete vytvoriť komunitu, ktorá je širšia ako vy, a máte misiu, ktorá je širšia ako vy. A cítime, že má zmysel udržať to na Slovensku, aby sme mali hlas, aby náš kolektívny hlas bolo počuť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite