Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportér a analytik James Kirchick: Pomoc Ukrajine bude pokračovať, ale jednotu nečakajme

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Už 8. novembra budú voľby do Kongresu; demokrati zrejme stratia nejaké kreslá. Bude pomoc Ukrajine pokračovať? O tom, ale aj o právach menšín, o woke ľavici a o proputinovskej pravici a hrozbe populistov hovoríme s komentátorom, analytikom a reportérom Jamesom Kirchickom.

Reportér a analytik James Kirchick: Pomoc Ukrajine bude pokračovať, ale jednotu nečakajme Peter Homola

ako odhadujete výsledok volieb do Kongresu? Čakajú demokratov straty?

Domovská strana prakticky každého prezidenta, ktorý slúži prvé funkčné obdobie, v kongresových voľbách tradične prichádza o nejaké kreslá. Z nedávnej minulosti poznáme jedinú výnimku z tohto pravidla, a to bol rok 2002, keď sa kongresové voľby konali počas prvého funkčného obdobia republikána Georgea W. Busha. Vtedy sa republikánom, naopak, podarilo ovládnuť Kongres. Lenže to bol rok po začiatku vojny proti teroru, čiže úplne iná situácia.

takže Demokratická strana o nejaké kreslá príde.

Tradične to tak býva. Otázka znie, či budú republikáni schopní získať toľko kresiel, aby tento tradičný sklon voličov využili na svoje posilnenie. Majú značnú šancu získať prevahu v Snemovni, v Senáte to pôjde asi ťažšie. Aj preto, že si pri nominovaní mnohých kandidátov republikáni pília pod sebou konár – všimnite si, koho nominovali v Georgii. Ich tamojší kandidát Herschel Walker je proti interrupciám, a pritom vyšlo najavo, že jednej zo svojich mileniek zaplatil, aby šla na potrat.

to je šialené. Prečo to robia?

Je to šialené a robia to preto, že silou-mocou podporujú kandidátov, ktorí sú v jednom šíku s Donaldom Trumpom. Títo kandidáti sú síce medzi ich straníckou základňou populárni, ale vo voľbách napokon nemajú vysoké šance. Takže ak sa republikánom nepodarí získať Senát, budú si za to môcť sami, lebo dali prednosť bizarným trumpovským kandidátom pred ľuďmi s modernejším pohľadom na svet, ktorí by mali šancu osloviť širšie publikum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite