Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedci sa zhodujú: Mozog si treba rozvíjať

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Ako funguje mozog? Vieme, že nám sprostredkúva svet, ale čo a akým spôsobom pri tom robí, je už trochu iná otázka. Vedci Norbert Žilka, Zoltán Cséfalvay a Tomáš Hromádka .pod lampou vysvetľovali zdravie aj choroby mozgu a tiež to, ako ho vieme liečiť.

Vedci sa zhodujú: Mozog si treba rozvíjať BORIS NÉMETH Zsolt Czéfalvay, Štefan Hríb, Norbert Žilka a Tomáš Hromádka debatujú o ľudskom mozgu v relácii .pod lampou.

keď sa povie mozog, čo tým myslíme?

Norbert Žilka: Mozog nám pomáha vnímať svet a vyhodnocovať samých seba. My neurovedci stále hovoríme, aký je výnimočný. Počet nervových prepojení nerozhoduje, aký je mozog výkonný, predovšetkým o tom rozhoduje systém, akým je vnútorne prepojený. Vieme to ovplyvňovať, máme veľa nástrojov, ako ho rozvíjať, a niektoré kultúry vedia, že sa oplatí vzdelávať malé deti, lebo mozog je vtedy dokonale plastický a pripravujeme ho pre život.

je mozog naša podstata, som mozog ja?

Tomáš Hromádka: Áno, on vytvára to, čím sme. Človek nerovná sa len mozog, mozog je to, čo nám umožňuje vnímať, že som človek. Potrebujeme aj telo, zatiaľ nemáme technológie, ktorými by sme ho nahradili. No keby sme mozog uložili do fľaše a zapojili všetky vstupy rovnako ako v tele, mozog by si to ani nevšimol, naďalej by sme vnímali, ako by sme boli vo svojom tele. 

čo je to mozog?

Zoltán Cséfalvay: Substrát a anatomická štruktúra, kde sú uložené tie časti, pomocou ktorých môžeme komunikovať, vysielať a prijímať informácie a vnútorne ich spracovať. Skôr by som povedal, že človek rovná sa myseľ a materiálnou štruktúrou toho celého je mozog. 

a naše vlastnosti ako dobro, sebeckosť a podobne sú v mozgu? Kde je potom miesto pre to, čo sa nazýva duša?

TH: V mozgu, mozog sme my. Kde sa končí mozog, končíme sa aj my. 

NŽ: Pri traumatickom poškodení mozgu sa môžeme zmeniť, dokážeme svet vnímať úplne inak ako doteraz. 

miliardy ľudí dnes aj v minulosti verili, že s koncom pozemského života nekončí naša existencia. Veta, ktorú si povedal, to vyvracia?

TH: Áno, tá veta to vyvracia. My sa môžeme dohodnúť, že to je inak, ale na takéto odvážne tvrdenia potrebujeme dôkladné dôkazy a tie nemáme. 

nemáme, ale nemáme ani tie opačné. 

TH: Naopak, tie máme. Len čo sa skončí funkcia mozgu, s tým človekom už nemáme nijaký kontakt, človek prestáva existovať. Jediný spôsob, ako dokážeme z tohto človeka niečo získať, je ten, že človek s nami komunikuje alebo my dokážeme čítať signály, ktoré prichádzajú z jeho mozgu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite