Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Šeliga: Možno som naivný

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Pred vyše štyrmi rokmi nás Za slušné Slovensko naplnilo nádejou, že si po vražde dvoch mladých ľudí vynútime zmenu. Jeden z organizátorov vtedajších mítingov Juraj Šeliga je dnes v politike a je terčom ostrej kritiky. Čo sa s ním a okolo neho stalo?

Juraj Šeliga: Možno som naivný Boris Németh

čo s tebou urobilo obdobie štyri a pol roka? Čo sa v tebe zmenilo?

Prešiel som z pozície relatívne neznámeho človeka do pozície toho, koho každý pozná a kto prijal zodpovednosť za to, čo sa v krajine deje.

vtedy ste robili vec, ktorú všetci demokrati považovali za dobrú. Teraz, keď sledujem reakcie, vrátane mojej, už to nie je veľmi veselé. Ako sa v tom cítiš?

Nie vždy je to príjemné. Snažím sa kritiku čítať a vnímať ju, samozrejme, normálnu kritiku. Na druhej strane aj vy, médiá, niekedy nemáte celý obraz. 

za ľudí má už len troch poslancov, v prieskumoch dlhodobo dosahuje máličko percent. Z veľkého projektu je... Čo vlastne? Zmar?

Nie je to zmar, ale vytriezvenie do reality. A možno aj poučenie pre ďalšie strany, ktoré budú vznikať. Tým, že odišiel jeden z hlavných prvkov, ktorý tú stranu spájal, to postupne erodovalo. Pre mňa je to škoda, ale už som nad tým prestal smútiť.

mnoho ľudí sa čuduje, prečo nevidíš, že Matovič je zlé riešenie.

Ja som hovoril, že musí odísť z postu premiéra, krvopotne som dotiahol Sulíka s Kollárom a Matovičom na rokovanie, ešte aj prezidentka mi interne ďakovala.

to je iný príbeh. Ale dobre – mnohí vtedy očakávali, že budeš za predsedu Za ľudí kandidovať ty.

Narátal som štyroch, Andrej Kiska verejne odkázal, že Šeliga nemá kandidovať. Pravda je však taká, že som si to prehodnotil a dospel som k záveru, že na to nemám.

matovič nedávno tupým spôsobom urazil novinárov, prezidentku. Vtedy si bol nahnevaný, tvrdil si, že by si hlasoval za jeho odvolanie. Prešli dva dni a už si nehlasoval. Každý nech hlasuje podľa najlepšieho vedomia a svedomia, ale dôležitá je v tejto súvislosti iná vec: verejne si vyhlásil, že nebudeš podporovať vládu závislú na fašistoch. Kameň sváru je, že menšinová vláda je závislá od tarabovcov a Šimka, ktorý je jeden z nich, len je schovaný v klube Sme rodina. Juraj Šeliga podporuje vládu závislú na fašistoch?

Nemal som problém hlasovať za odvolanie Matoviča. Pred ním mi však volal Heger a povedal – keď zahlasujete za, je veľká šanca, že to celé padne. Ja som nestál pred voľbou, či Matovič má zostať, alebo odísť. Igor Matovič má však polovicu klubu a keby bol odvolaný, urobili by asi niečo, čo by viedlo k rozpadu vlády. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite